50 ideeën om zelf een bedrijf te starten (zelfstandig worden)

Door je te storten op een eigen bedrijf kun je, als je het een beetje handig aanpakt tenminste, op lange termijn daar de vruchten van plukken in de vorm van een goed inkomen. Hoewel het niet met alle bedrijven altijd de goede kant opgaat, is het zeker de moeite waard om je eens te oriënteren op de mogelijkheden die voor je open liggen als je besluit om een eigen bedrijf te starten.

Een goed bedrijfsplan is een goed begin

Een goed idee hebben is niet per definitie hetzelfde als het hebben van een goed bedrijfsplan. Een bedrijf beginnen zal dan ook vaak gepaard gaan met vallen en opstaan. Om te beginnen zou je kunnen gaan noteren wat je met je bedrijf wilt gaan doen en welke doelen je wilt bereiken. Vervolgens kun je manieren gaan bedenken waarmee je je doelen wilt gaan verwezenlijken en hoeveel geld hiermee gepaard gaat. Hieronder hebben we verder een lijst van 50 eenvoudige ideeën samengesteld die je kunnen helpen als je plannen hebt om een eigen bedrijf te beginnen, maar niet precies weet wat je er allemaal mogelijk is.

1. Word een freelance schrijver

Indien je ervan houdt, en een beetje bedreven bent in, het toveren met woorden, dan is het vaak niet moeilijk om als freelance schrijver aan de bak te komen. Zo zijn er bijvoorbeeld een heleboel bedrijven die online informatie publiceren. Deze bedrijven willen maar wat graag van je schrijftalent profiteren en je betalen voor je vaardigheden. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een computer en een internetverbinding.

2. Persoonlijk trainer

Lichaamsbeweging is voor iedereen erg belangrijk, maar veel mensen willen desondanks niet naar een sportclub of –vereniging. Wanneer je echter bereid, en uiteraard in staat, bent om een ander te trainen dan kun je ook bij iemand thuis diens lichamelijke conditie helpen verbeteren. Je gaat dan, tegen betaling, als persoonlijk trainer aan de slag en doet samen met je klant speciaal op maat uitgedachte oefeningen.

3. Taarten en ander gebak bakken en decoreren

Indien je het leuk vindt om taarten, en ander gebak, te bakken en je een beetje creatief bent aangelegd, dan is het wellicht rendabel om te leren hoe je taarten kunt bakken en decoreren voor speciale gelegenheden. Je creaties kun je vervolgens (online) verkopen of op bestelling gaan bakken. Een heleboel mensen betalen namelijk maar wat graag voor een bijzondere taart.

4. Honden uitlaten

De hond van een ander uitlaten is een uitstekende manier om wat eigen geld te verdienen. Het enige dat je nodig hebt is dagelijks een paar verloren uren. Je haalt dan de honden op van een aantal klanten en gaat met de dieren aan de wandel. De honden zullen hierdoor voldoende beweging krijgen en in vorm blijven, terwijl jezelf ook genoeg lichaamsbeweging krijgt en je spaarvarken zelfs nog wat kan worden gespekt.

5. Babysitten

Babysitten kan, zeker voor een beginnend ondernemer, een prima bron van inkomsten zijn. Zeker wanneer je in een bepaalde tijd op meerdere kinderen tegelijk kunt passen, zal het geld sneller binnenstromen. Wanneer je bovendien ’s avonds of ’s nachts gaat babysitten dan heb je het helemaal makkelijk.

6. Ga betaald bloggen

Wanneer je van het schrijven van teksten houdt, dan zal het niet moeilijk zijn om een onderwerp te bedenken waar je gepassioneerd over kunt bloggen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een computer, wat tijd en de nodige inspiratie. Bloggen begint vaak als een hobby, maar kan na verloop van tijd gemakkelijk leiden tot een belangrijke inkomstenbron.

7. Handeldrijven op veilingsites

Dankzij de moderne technologie is het erg gemakkelijk geworden om producten te kopen en met winst weer te verkopen. Een heleboel mensen kopen bijvoorbeeld volledige partijen op (zoals bij een faillissement) om deze vervolgens met winst weer door te verkopen.

8. Aangepaste kleding vervaardigen

Het internet biedt mensen die goed met een naaimachine over weg kunnen, en die tevens van ontwerpen van kleding houden, een heleboel mogelijkheden om kleding voor speciale gelegenheden te verkopen. Zo zijn er mensen die een bedrijf zijn gestart dat zich toe heeft gelegd op het maken van aangepaste outfits voor bepaalde doelgroepen of evenementen. Behalve online deze kleding verkopen, kun je uiteraard ook je waren proberen te slijten op lokale markten en beurzen.

9. Huisdieroppas

Op het moment dat iemand op reis gaat, is het vaak niet mogelijk om een huisdier mee te nemen. De zorg voor hun huisdier(en) kun je, als startend ondernemer, dan ook prima op je nemen. Voor het oppassen vraag je echter wel een zekere vergoeding en zorg je dat de dieren op een veilig plek kunnen verblijven. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld een prettige gedachte dat er een dierenliefhebber op hun lievelingen komt passen en dat hun dieren niet naar een pension gebracht hoeven te worden tijdens de afwezigheid van hun baasje(s).

10. Kinderopvang aan huis

In een heleboel landen kun je een kinderopvang aan huis beginnen zonder dat je veel vergunningen en certificaten op zak hoeft te hebben. Wanneer je dan ook dol bent op kinderen en genoeg tijd en ruimte hebt om de kleintjes op te vangen, dan is dit een perfecte manier om geld te verdienen. Alles wat je nodig hebt is een veilig onderkomen voor de kinderen met genoeg speelmogelijkheden en een enorm veel geduld.

11. Persoonlijke kok

Als je een liefhebber bent van koken, en deze kunst al aardig onder de knie hebt, dan zijn er vast wel klanten die je in willen huren om zo nu en dan een maaltijd voor hen te komen bereiden. Zo kun je bijvoorbeeld een keer per week naar het huis van een klant gaan om daar, uiteraard tegen betaling, een maaltijd te bereiden en het opruimwerk en de afwas voor je rekening te nemen. Zo krijgt je klant, tegen betaling van een zekere vergoeding, meer tijd voor zijn, of haar, gezin en verdien jij wat extra.

12. Tuinen ontdoen van dierlijk afval

Voor een groot aantal mensen dat woonachtig zijn in de voorstedelijke gebieden is het opruimen van het afval dat hun huisdier(en) in de tuin achterlaten een hels karwei. Ze vinden dit namelijk niet het meest smakelijke klusje en huren zelfs liever een ander in om dit regelmatig te komen doen. Door twee tot drie keer per week de tuinen van dierenbezitters schoon te maken, is er dan ook aardig wat geld te verdienen als beginnend ondernemer.

13. Schoonmaakwerkzaamheden in een bedrijf

Bij een groot aantal bedrijven en instellingen worden mensen van buitenaf aangetrokken om schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren. Als je dit werk wilt doen dan moet je echter wel bereidt zijn om kantoren en gemeenschappelijke ruimten buiten de reguliere kantooruren schoon te maken. Wanneer je als startend ondernemer zelfs een aantal avonden of nachten dit werk wilt doen, dan zullen er zeker bedrijven zijn die je hiervoor goed willen betalen.

14. Versleten antiek renoveren

Een ideale manier om een eigen bedrijf te kunnen beginnen, is door antiek te gaan renoveren en opknappen. De opgeknapte producten kun je vervolgens met een aardige winst weer verkopen en op die manier vermogen opbouwen of geld verdienen om nieuwe investeringen te doen.

15. Diskjockey op evenementen

Wanneer je dol bent op muziek en plaatjes draaien, dan kun je misschien een eigen bedrijf beginnen als DJ op evenementen. Met een grote geluidsinstallatie en een brede verzameling aan muziek, hoef je eigenlijk niet meer investeringen te doen om als DJ ingehuurd te kunnen worden. Door te gaan werken op feesten en partijen kun je op een leuke manier al snel een leuk centje verdienen.

16. Beheerder van social media voor bedrijven

Bijna iedereen heeft wel een account bij Facebook, Twitter en/of Pinterest en dat geldt tegenwoordig ook voor de meeste bedrijven. Om die reden zijn er dan ook steeds meer particulieren en bedrijven die een deskundige in de arm nemen om hun social media-accounts te beheren. Als startend ondernemer kun je vaak zelfs deels vanuit je eigen woning te werk gaan.

17. Delicatesse koekjes bakken

Wanneer je een echte liefhebber bent van het bakken van koekjes en je niet al je baksels zelf opeet, dan ligt er wellicht een mooie toekomst voor je in het verschiet als bijzondere koekenbakker. Behalve een aantal bijzondere en smakelijke recepten, hoef je eigenlijk niet veel meer te aan te schaffen dan de benodigde ingrediënten en een professioneel ogende verpakking. De koekjes die je hebt gebakken kun je vervolgens online, maar ook op lokale markten verkopen.

18. Cateringservice

Wanneer je goed kunt koken en hier je baan van wilt maken, dan is het opzetten van een cateringservice wellicht een goed plan. Voor een goede cateringservice wordt door zowel particulieren als bedrijven vaak graag betaald. Om te beginnen met dit werk kun je bijvoorbeeld starten in de weekends en geleidelijk de werkzaamheden uitbreiden naarmate je klantenkring groeit.

19. Organisator van speciale evenementen

Grote feesten, en andere evenementen waar veel mensen aanwezig zullen zijn, gaan dikwijls gepaard met veel werk. De meeste mensen hebben echter niet voldoende tijd, of zin, om zich op deze werkzaamheden te storten en huren liever een organisator in. Wanneer je talent hebt voor het organiseren van evenementen dan heb je waarschijnlijk in een ommezien een aardig klantenbestand op weten te bouwen dat van je diensten gebruik wil maken. Bovendien kan het internet je prima helpen bij je zoektocht naar potentiële klanten.

20. Verhuur één of meerdere kamers

Als je over een eigen woning beschikt en deze ruimtes zelf niet gebruikt. Hierbij kun je denken aan die extra slaapkamer waar je wellicht een ‘bed and breakfast’ in kunt beginnen. Zeker als je in de buurt van een toeristische attractie woont, zullen er zeker gegadigden zijn die de kamer tijdelijk willen huren. Maar ook kun je een deel van je woning verhuren aan (uitwisselings)studenten als je in de nabijheid van een hogeschool of universiteit woonachtig bent.

21. Reiniging van auto-interieurs

Op het moment dat je niet alleen een bijzonder goed ook voor detail hebt, maar je ook houd van een schitterend resultaat, dan kan het reinigen van de binnenkant van auto’s wellicht een mooi begin zijn om voor een startend ondernemer. Je hoeft immers niet veel kosten te maken om de interieurs van auto’s weer kraakhelder en blinkend schoon te krijgen en bovendien zijn er tegenwoordig een heleboel mensen die graag voor deze service willen betalen.

22. Verzorging van huisdieren

Veel mensen houden er absoluut niet van om hun huisdier in bad te doen en hun vacht te verzorgen. Mensen die huisdieren tegen een vergoeding wel willen verzorgen, kunnen dan ook steeds vaker aan de slag. Vaak zijn het dan ook de honden- en kattenliefhebbers die op deze manier een extra zakcentje weten bij te verdienen en zelfs een eigen bedrijfje kunnen beginnen met deze werkzaamheden.

23. Wedding planner

Wanneer je iemand bent die voortdurend in bruidstijdschriften zitten te neuzen en alsmaar nadenken over allerlei afspraken die te maken hebben met huwelijksfeesten, dan is wedding planner voor jou wellicht het ideale beroep. Om een bedrijf in deze branche te beginnen, dien je eerst te beschikken over een aantrekkelijk ​​website of blog te beschikken. Zo kunnen potentiële klanten je immers gemakkelijk vinden en contact met je zoeken. Uiteraard kun je als wedding planner ook je diensten promoten op diverse trouwlocaties en beurzen.

24. Hovenierswerkzaamheden

Mensen met groene vingers zijn erg gewild want niet iedereen heeft zin, of tijd, om in de tuin aan de slag te gaan. Toch vinden de meeste mensen het wel prettig als hun tuin er mooi en verzorgd bijligt. Deze mensen zijn dan ook vaak bereid om je te betalen om een ​​groente- of siertuin aan te leggen en te verzorgen. Het enige dat je voor deze baan nodig hebt is liefde en kennis over alles wat groei en bloeit en het wellicht het nodige tuingereedschap.

25. Sneeuwruimen

Als je een gebied woont waar het, een groot deel van het jaar regelmatig sneeuwt, dan kan een investering in een sneeuwschuiver wellicht lonend zijn. Als je wat kleiner wilt starten dan kun je uiteraard ook tegen betaling de opritten en trottoirs van familie, vrienden en buren sneeuwvrij maken met een sneeuwschep of een sneeuwblazer.

26. Schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren

Een heleboel mensen hebben gewoonweg een hekel aan schoonmaakwerkzaamheden en zijn dan ook bereid een ander hiervoor te betalen. Het schoonmaken van de woning van een ander is dan ook vaak een uitstekende manier om geld te verdienen. Als bijkomend voordeel van dit werk wordt bovendien vaak genoemd dat het werk erg afwisselend en flexibel is. Wanneer je als schoonmaker eigen baas bent, kun je bovenal je eigen werkuren vastleggen (en je klanten nog beter van dienst zijn).

27. Klusjesman of -vrouw

Als je twee rechterhanden hebt, en je dus een ware klusjesman of –vrouw genoemd kunt worden, dan ligt hier wellicht de basis voor een eigen bedrijf. Door andere mensen te laten weten dat je gebeld kunt worden voor de uitvoering van diverse kleine reparaties, dan zal het je verbazen hoe snel je klantenkring kan groeien. Veel mensen beschikken immers niet over de kennis, of de tijd, om dergelijke klusjes zelf te klaren en zijn bereid je hiervoor een aardige vergoeding te betalen.

28. Woninginrichter

Niet iedereen heeft het in de vingers om een ruimte leuk in te richten en te decoreren. Wanneer je wel over dit talent beschikt, kan dat een prima opstap zijn naar een eigen bedrijf. Veel mensen willen je immers graag betalen als je een ruimte voor hen inricht zoals dat ook vaak in allerlei tijdschriften wordt afgebeeld.

29. Zelfgemaakt brei-, haak- of quiltwerk verkopen

Als je erg bedreven bent in het maken van dekens, sokken, dassen, kleedjes en/of truien, dan ligt er een enorme markt voor je open. Bovendien kun je dit werk meestal naast je dagelijkse bezigheden doen omdat het ook als vaak een aangenaam tijdverdrijf wordt ervaren. De zelfgemaakte producten kun je zowel online, als op de lokale markten verkopen en eventueel op bestelling werken.

30. Meubelmaker

Indien je een goede houtbewerker bent en beschikt over de basisuitrusting die voor dit vak noodzakelijk is, dan is het niet moeilijk om een eigen bedrijf te starten. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om terrasmeubels te maken of deze te gaan herstellen. Na verloop van tijd kun je dan je werkzaamheden verder uit gaan breiden en de onderneming laten groeien door nieuwe producten in je assortiment op te nemen.

31. Affiliate marketing

Op het moment dat je bepaalde zaken handig aanpakt, dan kunnen bepaalde bedrijven je aardig wat geld opleveren wanneer je hen promoot en zo hun verkoop weet te stimuleren. Indien je interesse hebt in deze vorm van geld verdienen, dan kun je één van de affiliate marketing programma’s gaan gebruiken die op het internet te vinden zijn.

32. Afhaalmaaltijden bereiden

Door op voorhand maaltijden te bereiden, kun je voor jezelf al een heleboel geld besparen. Maar ook als je deze maaltijden tegen een vergoeding voor anderen bereidt, is dit vaak rendabel. In plaats van één portie kun je er bijvoorbeeld acht klaarmaken en er zeven verkopen om je kosten te dekken. Na verloop van tijd kun je je onderneming laten groeien door bestellingen van klanten te gaan bereiden, of door een keur aan gerechten aan te beiden.

33. Persoonlijke assistent

Voor bepaalde werkzaamheden hebben veel mensen gewoon geen tijd, of zin, en huren dan ook liever iemand in die dit tegen betaling voor hen wil opknappen. Taken die vaak uit worden besteed zijn onder andere het doen van een boodschap, het bereiden van een maaltijd of het in elkaar zetten van een meubel dat aan is geleverd als bouwpakket. Door je als een soort persoonlijk assistent beschikbaar te stellen, kun je vandaag de dag dan ook steeds meer geld verdienen.

34. Sieraden maken

Op het ogenblik dat je oog hebt voor detail, erg handig en creatief bent en ook nog over veel geduld beschikt, dan kun je besluiten om zelfgemaakte sieraden met winst te gaan verkopen. Net zoals bij een groot aantal andere producten die jezelf maakt, kun je ook deze sieraden zowel online, als op de plaatselijke markten proberen te verkopen. Hierbij kun je onder andere denken aan cadeauwinkels, ambachtelijke beurzen, of veilingwebsites.

35. Het kweken en verkopen van groente en fruit

Als het leuk vind om groente en/of fruit te verbouwen, dan kun je ervoor kiezen om het overschot te verkopen aan een winkel of op een markt. Vooral tijdens de zomermaanden kun je op deze manier vaak aardig wat extra geld verdienen. Wanneer je echter een paar extra investeringen kunt doen, bijvoorbeeld voor een glazen kas, dan kun je je productie verder opvoeren en gedurende een langere periode je koopwaar aan blijven bieden.

36. Corrigeren van teksten

Wanneer je een goede kennis hebt van de Nederlandse taal dan kun je je opwerpen als corrector van teksten. Hierbij kun je denken aan informatieve- of reclameteksten die bedrijven willen gebruiken in een promotie- of voorlichtingscampagne. Reclame maken voor dit werk, of het werven van nieuwe klanten, is echter vrij lastig en bestaat vooral uit het direct benaderen van potentiële opdrachtgevers en het plaatsen van gerichte advertenties.

37. Plakboeken maken

Hoewel een groot aantal mensen graag een prachtig plakboek willen hebben, zullen ze nooit zelfs met dit idee aan de slag gaan. Op deze behoefte kun je echter prima inspelen door tegen betaling van een vergoeding een dergelijk plakboek samen te stellen. Hierbij maak je gebruik van de ideeën en materialen die je klanten aanleveren en maakt hiervan een persoonlijk plakboek.

38. Diavoorstellingen maken

Een diavoorstelling na het overlijden van een dierbare, ter ere van een verjaardag of een speciale gebeurtenis wordt door veel mensen als erg waardevol en bijzonder beschouwd. Zelf weten ze echter niet hoe ze een dergelijke diavoorstelling in elkaar moeten zetten. Als maker van diavoorstellingen heb je echter enkel een computer en bepaalde software nodig om deze klanten van dienst te kunnen zijn. Tegen betaling verwerk je dan immers op een speciale manier dierbare foto’s van de persoon die in de spotlights zal komen te staan.

39. Huishoudelijke hulp bij een oudere

Het gros van de ouderen hebben hulp nodig met steeds meer eenvoudige huishoudelijke taken, zoals het huis schoonmaken, de was doen en de ramen zemen. Veel van deze ouderen, of hun volwassen kinderen, zijn best bereid om een ander in te huren die deze hulp kan verlenen. Het werk is vaak erg afwisselend en flexibel omdat je doorgaans je diensten aanbiedt in overleg met de betreffende klant.

40. Kledingaanpassingen aanbrengen

Wanneer je erg handig om kunt gaan met een naaimachine en regelmatig in de weer bent met het veranderen van kleding, dan kun je ook besluiten om dit beroepsmatig te gaan doen. Als beginnend ondernemer kun je je diensten aanbieden aan mensen die vragen om een eenvoudige kledingreparatie en/of –aanpassing. Zeker als je een redelijke prijs rekent voor je werkzaamheden dan zal je klantenkring al snel gestaag groeien.

41. Landschapontwerper

Indien je gazons, struiken en bomen mooi in vorm kunt brengen en houden, dan ligt er een groot aantal tuinen op je te wachten. Deze tuinen behoren vaak toe aan mensen die willen betalen voor dit soort diensten. Bovendien weet je vrijwel zeker dat je werk blijft houden omdat de natuur immers niet zal stoppen met groeien, en er dus onderhoud gepleegd zal moeten worden voor het mooiste resultaat. Door als jonge ondernemer een dergelijk bedrijf te starten, kun je al snel doorgroeien tot een gezonde en volwassen onderneming met een steeds verder uitbreidende vaste klantenkring

42. Zelf zeep en wellnessproducten maken

Het zelf maken van bijzondere zeep en andere wellnessproducten is eenvoudiger dan je aanvankelijk zou denken. Bovendien kost het voornamelijk wat tijd en het nodige geduld. De gemaakte producten kun je, als startend ondernemer, doorgaans vrij gemakkelijk verkopen op het internet of de lokale markten.

43. Het geven van muziekles

Op het moment dat je een bepaald instrument goed kunt bespelen, dan kun je je toe gaan leggen op het geven van muziekles aan bijvoorbeeld kinderen of beginners. In het bijzonder muzieklessen voor de piano en de gitaar zijn erg geliefd. Naast het betreffende instrument heb je verder alleen nog het nodig geduld nodig om de ander de muzikale vaardigheden bij te brengen.

44. Studiebegeleider

Als je goed bent in een bepaald schoolvak dan kun je tegen het betalen van een vergoeding anderen gaan begeleiden tijdens hun studie of huiswerk. Je moet dan niet alleen voldoende vakkennis hebben, maar ook een dosis geduld. Om een klantenkring op te bouwen kun je zowel op zoek gaan naar kinderen als naar ouders en leerkrachten die het nodig vinden dat er een bepaald vak wordt bijgespijkerd. Je kunt de studiebegeleiding thuis, online en zelfs bij de leerling thuis aanbieden.

45. Virtueel assistent

Het gros van alle professionals heeft het tegenwoordig enorm druk en zal graag betalen voor bepaalde taken die uit handen genomen kunnen worden. Hierbij kun je denken aan het controleren en beantwoorden van e-mails, het beheren van takenlijsten, agendabeheer en allerlei andere administratieve klusjes. Vaak verlopen de diensten die je verleend digitaal en is het dus essentieel om over een goed werkende computer en een deugdelijk internet te beschikken als je als virtueel assistent aan de slag gaat.

46. Website designer

Een heleboel kleinere bedrijven kunnen veel baat hebben bij een goede zichtbaarheid, en dus bekendheid, op het internet. In de regel hebben dit soort bedrijven slechts een beperkt budget beschikbaar om bijvoorbeeld een website te laten ontwerpen. Door hier als website designer handig op in te spelen, heb je in een ommezien een flinke klantenkring opgebouwd. Door opdrachten binnen te slepen van voldoende bedrijven kun je een aardige onderneming opzetten omdat dit werk niet enorm veel tijd van je zal vergen, maar wel de nodige euro’s op kan leveren.

47. Openbaar spreker

Personen die het in zich hebben om direct de aandacht op zich te vestigen als ze een ruimte betreden, kunnen gier vaak ook hun beroep van maken. Spreken in het openbaar is immers niet voor iedereen weggelegd en bepaalde mensen geven dit klusje dan ook graag uit handen. Hier kun je gemakkelijk op inspelen door je beschikbaar te stellen voor het houden van een praatje in het openbaar. Uiteraard zullen je klanten je hier wel een vergoeding voor verschuldigd zijn.

48. Bedrijfs- of lifecoach

Als je in het bedrijfsleven of persoonlijk iemand gepassioneerd kunt motiveren om alles uit een baan, of het leven, te halen dan kun je overwegen om als bedrijfs- of lifecoach aan de slag te gaan. Gebruik je passie en kennis om betaald advies te geven. Tijdens je werk laat je anderen zien dat ze in staat zijn bepaalde te nemen om, zowel beroepsmatig als privé, een beter leven te leiden.

49. Computers installeren

Indien je erg handig bent en beschikt over het nodige inzicht, dan kun je aardig wat geld verdienen met het installeren van computers voor anderen. Je kunt ervoor kiezen om het werk vanuit je eigen huis, of dat van een klant, te verrichten. Eventueel kun je je diensten verder uit gaan breiden met het, tegen betaling van een vergoeding, oplossen van uiteenlopende computerproblemen.

50. Begin een dienst die CV’s schrijft

Indien je uitblinkt in het schrijven van CV’s dan kun je anderen prima helpen bij het vinden van de ideale de baan. Door deze diensten tegen betaling aan te beiden, wordt er zelf financieel ook niet slechter van en kun je spreken van een ware win-win situatie. Het gros van het werk zal bestaan uit het schrijven, verbeteren, aanvullen, ontwerpen en corrigeren van CV’s. Je hebt dus eigenlijk alleen maar een computer en Bepaalde software nodig om direct aan de slag te kunnen gaan.

Bovenstaande suggesties zijn slechts een greep uit het brede scala aan mogelijkheden die er zijn om een eigen bedrijf op te starten. Het is dan ook goed mogelijk dat je de lijst zelf met een aantal andere opties aan kunt vullen. Een eigen bedrijf beginnen wordt immers alleen beperkt door je eigen fantasie en vaardigheden. Door creatief te durven zijn en anderen je niet ontmoedigen, kun je vaak een behoorlijk eind op de juiste weg komen. Voor je het weet komt het succes je namelijk lachend tegemoet en bezit je voor je het weet een goed lopend bedrijf.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.