G7 biedt Oekraïne 50 miljard dollar aan steun

De G7, de groep van zeven invloedrijke landen, hebben een nieuw hulppakket voor Oekraïne afgeklopt. Het gaat om een lening van 50 miljard dollar of zo’n 46 miljard euro.

In het nieuws: De financiële hulp komt er na maanden van onvrede over hoe de winsten uit de bevroren Russische activa nu gebruikt moeten worden.

  • De G7 wilde al lange tijd een plan hebben om te bepalen wat er nu moet gebeuren met de winsten uit de bevroren Russische tegoeden, zoals bijvoorbeeld degene die het Belgische effectenhuis Euroclear ontvangt. De Europese Commissie wal al overeen gekomen dat Euroclear in 2024 2,5 tot 3 miljard euro aan Oekraïne moet geven, de rest van de winsten mag Euroclear houden.
  • Nu komt de G7, die bijeenkomt in Italië, met een gezamenlijk plan. Doordat ook de Verenigde Staten meedoen, komt alles in een stroomversnelling. Er wordt voor 50 miljard dollar aan steun uitgetrokken aan leningen, die Oekraïne dan op termijn dient terug te betalen met de winsten van het bevroren geld. Dat meldt persagentschap Bloomberg.
  • Dit initiatief helpt om de kritieke steun voor Oekraïne op de middellange termijn te waarborgen, wat dringend nodig was. Hierdoor worden de financieringsbehoeften van Oekraïne tot 2025 en verder gedekt. Het is een hele opluchting voor Oekraïens president Volodymyr Zelensky, die ook naar Italië is afgereisd. Op de vorige top was de stemming iets koeler. Vooral in de Verenigde Staten werd hulp aan Oekraïne lang geblokkeerd.

Ongeacht de kost

Om te volgen: De details moeten later worden uitgewerkt.

  • De VS, de Europese Unie en andere deelnemers zullen elk een lening verstrekken. Elke deelnemer zal het risico dragen voor de leningen die ze verstrekken, afhankelijk van de winst van de bevroren activa. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zegt dat het aan elk lid zelf te bepalen is hoe het die bevroren winsten vrijmaakt, zoals de EU eerder deed. Het waarschuwt wel dat alles juridisch onderbouwd moet worden, zodat het internationaal monetair systeem niet ondermijnd wordt.
  • Na de G7-top worden de verdere details nog uitgewerkt. Nu is al te horen dat men hoopt dat Oekraïne gebruik kan maken van het steunpakket tegen eind 2024, maar dat het mogelijk is dat de levering uitloopt tot 2025.
  • De sfeer is nu anders in vergelijking met eind vorig jaar. Volgens Bloomberg bekijken alle blokken wat ze kunnen geven, en zullen de VS bijpassen tot het beloofde bedrag van 50 miljard dollar. Daarbij geldt de attitude ‘ongeacht wat het ons kost’ om Oekraïne te helpen, in vergelijking met ‘we bekijken wat we kunnen missen’ van eerder.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.