“Elke dag kopen bijna tien Belgen een buitenverblijf in Spanje”

Het zuiden van Europa blijft de Belg bekoren: de eerste negen maanden van 2021 kochten niet minder dan 2.454 Belgen een tweede verblijf in Spanje. Dat blijkt uit de meest recente kwartaalcijfers van de Spaanse registratiekantoren die Azull – Belgisch marktleider in Spaans vastgoed – kon inkijken.

De aankoop van huizen door buitenlanders neemt in Spanje toe. Het derde kwartaal van het jaar werd afgesloten met een totaal van 16.100 verkochte woningen, hetgeen neerkomt op een stijging met bijna 11 procent.

Britten van de troon gestoten

Opvallend: de Britten staan voor het eerst in de recente geschiedenis niet meer op de eerste plaats van aankopen door buitenlanders. En dat heeft alles met brexit te maken.

“Minder Britten kopen een woning omwille van de nieuwe 90-dagen regel sinds het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de Europese Unie hoort. In plaats van 180 dagen mogen Britten nog maar 90 dagen in Spanje verblijven zonder vergunning,” weet de CEO van Azull, Marleen De Vijt. “Dat dat een paar jaar fluctueert is normaal, vroeger is dat ook al gebeurd met de Russen en de Scandinaviërs. Er is eigenlijk maar één constante en dat blijft de Belg.”

Vijfde stek

De Duitsers halen de Britten in: zij zijn nu de buitenlanders die de meeste huizen in Spanje kopen.

  • Meer bepaald vertegenwoordigen de Duitsers 10,4% van het totale aantal kopers, terwijl het Britse aandeel tot 9,9% is gedaald.
  • Onze landgenoten staan met 906 aankopen in het derde kwartaal weer op hun vertrouwde vijfde plek, wat ongeveer evenveel is als een jaar geleden. Dat is wel een stijging van 24 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. 
    • Als je die lijn doortrekt op jaarbasis zouden in 2021 zo’n 3.236 Belgen een woning in Spanje gekocht hebben, zo’n 6 procent meer dan vorig jaar, weet vastgoednieuwssite Bereal.be.
  • Uit de statistieken van de registratiekantoren blijkt ook dat het kopen van een huis in Spanje aantrekkelijk is voor Fransen (7,8%), Marokkanen (6,5%), Roemenen (5,3%) en Zweden (4,92%).
  • De kopers met het geringste gewicht op de nationale markt zijn daarentegen de Zwitsers (1,04%), de Bulgaren (1,05%) en de Denen (1,10%).

Balearen en Canarische Eilanden

Wat de keuze van de woonbestemming betreft, kiest 34,3% van de kopers voor de Balearen, gevolgd door 23,6% die voor de Canarische Eilanden kiest. Op het vasteland is Valencia de belangrijkste bestemming voor deze transacties (19,7%), gevolgd door Murcia (17,4%), Andalusië (11,4%) en Catalonië (11,0%).

Grootste stijging sinds 2008

Globaal gezien is de verkoop en aankoop van woningen met 12,4% gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal, tot 154.155 transacties, het hoogste cijfer sinds begin 2008.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20