Bijna twee op de drie Vlamingen kopen een huis voor hun 31e verjaardag

De Vlaming is met een baksteen in de maag geboren. Zodra we voldoende kapitaal voorhanden hebben, proberen we zo snel mogelijk een huis te kopen. Uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite TopCompare in samenwerking met het onderzoeksbureau Profacts blijkt dat bijna twee op de drie Vlamingen een eigen woning kopen voor zijn of haar 31e verjaardag.

Uit de cijfers van Eurostat blijkt dat België veel vastgoedeigenaars telt in vergelijking met de buurlanden. In ons land bezat 71,1 procent van de inwoners in 2020 een huis of een appartement. In Nederland bezat 69,1 procent van de inwoners vorig jaar een woning en in Luxemburg was dat het geval voor 68,4 procent van de burgers. In Frankrijk was slechts 64 procent van de inwoners eigenaar van een dak boven het hoofd. In Duitsland (50,4 procent) had vorig jaar nauwelijks de helft van de bevolking een eigen woonst.

Een eigen woning voor de 31e verjaardag

TopCompare onderzocht samen met Profacts wanneer we in Vlaanderen vastgoed kopen. De twee partners legden daarvoor hun oor te luisteren bij 1.005 landgenoten. Uit die bevraging blijkt dat 74,5 procent van de Vlamingen in 2021 een woning bezat.

65,9 procent van de Vlamingen koopt een eerste woning voor hun 31ste verjaardag. Daarvan slaagt slechts een kleine groep (4,2 procent) erin om zo’n investering te bekostigen als ze 21 jaar of jonger zijn. Als we naar de 22- tot de 25-jarigen kijken, loopt dat cijfer op tot 27,7 procent. Het begint voornamelijk te kriebelen om een woning te kopen zodra we ouder dan 25 jaar zijn. Maar liefst 34 procent van de Vlamingen koopt een woning als ze 25 tot 30 jaar zijn.

Het zal als geen verrassing komen dat voornamelijk koppels een woning kopen. 66,2 procent van de Vlaamse huizenjagers koopt een woning met zijn of haar partner, tegenover 31,5 procent die alleen een huis koopt.

Hypothecaire lening

De hypothecaire lening blijft overigens het middel bij uitstek om de aankoop van een woning te financieren. 88,5 procent van de Vlamingen heeft zo’n lening nodig. Tot op vandaag geniet je overigens van gunstige voorwaarden als je een woonlening afsluit. In 13,4 procent van de gevallen ontvangen de huizenjagers financiële middelen van de ouders of familie door middel van een schenking.

Minder populaire financieringsmiddelen zijn financiële investeringen door de starter (10 procent), leningen van familie of vrienden (5,2 procent), erfenissen (4,5 procent), het vestigen van een hypotheek op het eigendom van een familielid (2,6 procent), de verkoop van een duur voorwerp (zoals meubelen, juwelen, kunstwerken, enz.) (1,8 procent), of schenkingen van vrienden (0,5 procent).

Eigen inbreng

Voorts blijkt uit het onderzoek dat 49,5 procent van de Vlamingen maximaal 20 procent van het benodigde kapitaal op tafel kan leggen om de aankoop van een woning te financieren.Ter vergelijking: In Wallonië is dat het geval voor 67,95 procent van de inwoners.

Voor Alison Roquet, hoofd hypothecaire leningen bij TopCompare, is zo’n verschil niet zo verwonderlijk. “Dit is in eerste instantie te verklaren door de loonkloof die in België blijft bestaan. Het gemiddelde inkomen in Vlaanderen ligt immers aanzienlijk hoger dan dat in Wallonië of Brussel. Maar huisvestingsgewoonten mogen ook niet over het hoofd worden gezien. Meer Franstaligen verlaten het gezinsnest en betrekken een huurwoning alvorens te kopen. Nederlandstaligen kunnen, door bij hun ouders te blijven, meer sparen”, klinkt het.

37,2 procent van de Nederlandstalige Belgen woont eerst bij een familielid alvorens een eigen woning te kopen. In Franstalig België is dat slechts het geval voor 26,6 procent van de inwoners. (mah)

Meer