El Salvador blijft bullish: 56 miljoen dollar aan waarde weggevaagd door cryptocrash, maar president hint op nieuwe Bitcoin-aankopen

Het Centraal-Amerikaanse land El Salvador heeft door de verkoopgolf op de cryptomarkt 56 miljoen dollar aan Bitcoinwaarde zien verdampen. Maar Nayib Bukele, El Salvadors cryptogekke president die Bitcoins inslaat voor de staatskas, laat doorschemeren dat hij mogelijk de dip koopt.

Waarom is dit belangrijk?

El Salvador is de eerste natie die BTC als legaal betaalmiddel accepteerde, en voegt met de regelmaat van een klok digitale munten toe aan zijn schatkist. Zo sloeg het land in mei nog eens 15,5 miljoen dollar aan Bitcoin in. Het blijft interessant te zien hoe de staat zich staande houdt in bearish cycli.

De Bitcoincrash, waarbij meer dan 65 procent van de waarde van de digitale munt werd weggevaagd, treft El Salvador op een pijnlijke manier in de portefeuille. Door de toevoeging van Bitcoins aan zijn schatkist, heeft het land ruwweg 56 miljoen dollar verloren. Dat berekende de financiële nieuwsdienst Bloomberg, die de aankopen bijhield aan de hand van de tweets van Bukele.

Sinds september heeft El Salvador 2.301 Bitcoins gekocht aan een gemiddelde van 45.908 dollar per token, en tegen een totale kostprijs van ongeveer 105,6 miljoen dollar. Op woensdag koerste de meest waardevolle cryptomunt 3,8 procent lager op 21.339 dollar, wat de negende opeenvolgende daling betekent en de langste reeks verliezen sinds 2014. Vandaag heeft Bitcoin wel wat terrein heroverd, en wordt 1 munt verhandeld tegen ongeveer 21.800 dollar.

Ondanks de tegenslag van de voorbije weken suggereerde Bukele dinsdag op Twitter dat hij overweegt om de dip te kopen.

Critici

Bukeles Bitcoinbezieling leverde El Salvador nogal wat critici op. En door het kelderen van de cryptomarkt heeft die groep de afgelopen maanden nog meer aan kracht gewonnen.

Eén van de grootste critici van het experiment is het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat publiekelijk zijn zorgen uitte over Bukeles gok op BTC. Zo drong de financiële instelling er in januari bij El Salvador nog op aan om de cryptomunt te dumpen als wettig betaalmiddel.

Ook de notoire cryptocriticus (en goudlakei) Peter Schiff was er weer als de kippen bij om de Salvadoraanse Bitcoinhandel te bekritiseren. “Ik heb u gewaarschuwd (…). Gooi geen goed geld naar slecht geld. Verkoop nu en beperk uw verliezen voordat ze groter worden”, reageerde hij op Bukeles recente tweet.

“Fiscale risico uiterst miniem”

El Salvador moet in januari 800 miljoen dollar aan obligaties betalen. In dat licht moet de Bitcoincrash sowieso voor onrust hebben gezorgd in de Centraal-Amerikaanse natie. Volgens Bloomberg heeft in Latijns-Amerika dit jaar geen enkel land een dollarschuld met zwaardere negatieve consequenties dan El Salvador.

De Salvadoraanse minister van Financiën, Alejandro Zelaya, heeft echter weinig bezorgdheid geuit over het cryptobloedbad. “Als ze me vertellen dat het fiscale risico voor El Salvador vanwege Bitcoin echt groot is, is het enige wat ik kan doen glimlachen”, klonk het maandag op een persconferentie. “Het fiscale risico is uiterst miniem”, wordt hij geciteerd door het persagentschap Reuters.

(jvdh)

Meer