El Salvador koopt de Bitcoin-dip: weer 500 digitale munten in het mandje

Het Centraal-Amerikaanse land El Salvador heeft maandag nog eens 15,5 miljoen dollar aan Bitcoin aan zijn staatskas toegevoegd. Dat bericht het Amerikaanse zakenmedium CNBC, op basis van een tweet van Salvadoraans leider Nayib Bukele.

Waarom is dit belangrijk?

Het blijft interessant te zien hoe de natie, die als eerste Bitcoin als legaal betaalmiddel accepteerde, zich staande houdt bij bearish cycli en in tijden van regulatoire druk.

Het is de grootste Bitcoin-aankoop die El Salvador heeft gedaan sinds het de digitale munt voor het eerst begon toe te voegen aan zijn schatkist – in september 2021. In diezelfde maand werd het overigens de eerste staat ter wereld die Bitcoin als wettig betaalmiddel aanvaardde, naast de Amerikaanse dollar.

  • Volgens de tweet van de president kocht El Salvador Bitcoins tegen een gemiddelde prijs van 30.744 dollar.
  • De totale reserve van het land is gestegen tot 2.301 Bitcoin, of ongeveer 72 miljoen dollar tegen de huidige prijzen, gebaseerd op gegevens van Bloomberg.
  • Bitcoin is de afgelopen week met meer dan 16 procent gedaald, volgens gegevens van CoinMarketCap. De munt koerst bijna 55 procent onder zijn piek van november vorig jaar (69.000 dollar).

Critici

Bukeles Bitcoin-bezieling leverde El Salvador nogal wat critici op. En door het kelderen van de cryptomarkt heeft die groep de afgelopen maanden nog meer aan kracht heeft gewonnen. Analist Jaime Reusche, van kredietratingbureau Moody’s, noemde de Bitcoin-handel van het Salvadoraanse bestuur bijvoorbeeld “behoorlijk riskant, zeker voor een overheid die in het verleden te maken heeft gehad met liquiditeitsdruk”.

Eén van de grootste critici van het experiment is het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat publiekelijk zijn zorgen uitte over Bukeles gok op BTC. Zo drong de financiële instelling er in januari bij El Salvador nog op aan om de cryptomunt te dumpen als wettig betaalmiddel. El Salvador, van zijn kant, probeert al sinds begin 2021 een lening van 1,3 miljard dollar te verkrijgen van het IMF – een aanvraag die lijkt te zijn gedwarsboomd door de Bitcoin-frictie.

De Centraal-Amerikaanse natie zal wellicht een andere manier moeten vinden om haar financiën te saneren. Het IMF voorspelt dat bij het huidige beleid de staatsschuld zal oplopen tot 96 procent van het bbp in 2026, waardoor het land de verkeerde kant zou opgaan.

(fjc)

Meer