Leider El Salvador tegen drie Bitcoin-sceptische Amerikaanse senatoren: “OK boomers, we zijn jullie kolonie niet”

Geconfronteerd met de veelvuldige Bitcoin-aankopen van El Salvador – en de vrees dat buurlanden dit voorbeeld zullen volgen – hebben drie Amerikaanse senatoren een wetsontwerp opgesteld om de financiële risico’s van dit fenomeen voor de Amerikaanse economie te beperken. Een initiatief waar Nayib Bukele, de Salvadoraanse president, helemaal niet blij mee is.

Deze woensdag hebben de Republikeinse senatoren Jim Risch en Bill Cassidy en de Democraat Bob Menendez een wetsvoorstel ingediend waarin zij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vragen verslag uit te brengen over het cryptobeleid van El Salvador.

Dit is een initiatief dat aansluit bij de waarschuwingen van het IMF en de financiële ratingbureaus, die steeds weer grote gevaren zien in het Salvadoraanse monetaire beleid. Vorige week nog heeft Fitch Ratings de langetermijnrating voor de emittent van El Salvador verlaagd van B- naar CCC. Het besluit is genomen vanwege de onvoorspelbaarheid van het economisch beleid van het land.

“El Salvadors adoptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel geeft aanleiding tot aanzienlijke bezorgdheid over de economische stabiliteit en financiële integriteit van een kwetsbare Amerikaanse handelspartner in Midden-Amerika”, stipte Risch aan in een verklaring.

“Dit nieuwe beleid kan het sanctiebeleid van de VS verzwakken, waardoor snode actoren als China en de georganiseerde misdaad meer macht krijgen. Onze tweepartijdige wetgeving streeft naar meer duidelijkheid over het beleid ten aanzien van El Salvador”, voegde hij eraan toe.

Cassidy zei dat “als de Verenigde Staten het witwassen van geld willen bestrijden en de rol van de dollar als ’s werelds reservevaluta willen behouden”, zij “deze kwestie rechtstreeks moeten aanpakken”.

“Land of the free”

Het duurde niet lang voordat Nayib Bukele zijn telefoon pakte en de drie senatoren aanviel op Twitter.

“OK boomers… Jullie hebben geen jurisdictie over een soevereine en onafhankelijke natie. Wij zijn niet je kolonie, je achtertuin of je voortuin. Bemoei je niet met onze interne zaken. Probeer niet iets te controleren wat je niet kunt controleren”, zei hij tegen hen.

Een paar uur later tweette de Salvadoraanse president “Land of the free”, vergezeld van de vlag van zijn land en een Bitcoin-hashtag.

Verslechterende betrekkingen

Dit is eigenlijk de zoveelste episode in de reeks verslechterende betrekkingen tussen El Salvador en de VS. Het land bezit 1.801 Bitcoins, en het is niet een koersdaling van de cryptomunt die de president ontmoedigt om ze te blijven kopen – integendeel. Vorige maand kocht Bukele nog een paar honderd Bitcoins, om te profiteren van de dip.

Bitcoin werd in september 2021 wettig betaalmiddel in El Salvador, op aanmoediging van de president. De leider is door veel economen – en door de oppositie – herhaaldelijk verguisd vanwege zijn gebrek aan verantwoording bij het proces van aankoop en beheer van de fondsen.

De Verenigde Staten zijn bijzonder boos op Bukele en beschuldigen hem van antidemocratische manoeuvres die erop gericht zijn om zijn macht te vergroten. Hij reageerde afgelopen najaar op deze beschuldigingen door zichzelf uit te roepen tot “de coolste dictator ter wereld”.

(lb)

Meer