Einsteins handgeschreven formule E=mc² brengt miljoen op

Een door Albert Einstein geschreven brief, met daarin zijn bekende relativiteitsformule E=mc², is op een veiling in de Verenigde Staten verkocht voor meer dan 1,2 miljoen dollar. Dat is drie keer zoveel als verwacht, aldus het veilinghuis RR Auction

Experts van het Einstein Papers Project van het California Institute of Technology en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem stellen dat er slechts vier exemplaren bekend zijn van de formule in het handschrift van de natuurkundige. Volgens het veilinghuis is dit de enige in particuliere handen. 

Einstein publiceerde zijn speciale relativiteitstheorie, een van de beroemdste formules aller tijden, op 26-jarige leeftijd in het Duitse vaktijdschrift Annalen der Physik. De nu verkochte brief werd door Einstein geschreven in 1946 aan de Pools-Amerikaanse natuurkundige Ludwik Silberstein, die dacht dat hij fouten had gevonden in de baanbrekende relativiteitstheorie.

‘Uw vraag kan beantwoord worden aan de hand van de E=mc² formule, zonder enige uitgebreide kennis’, schreef Einstein op briefpapier van de Princeton-universiteit, eindigend met ‘Hartelijke groeten, uw A. Einstein’. De brief maakte deel uit van Silbersteins persoonlijke archief, dat door zijn nakomelingen werd verkocht.

Biedingsstrijd

‘Het is een belangrijke brief, zowel vanuit holografisch (zelfgeschreven, red.) als vanuit natuurkundig oogpunt’, zei Bobby Livingston, vicepresident van RR Auction, die de formule de beroemdste ter wereld noemde.

Volgens Livingston raakten vijf personen tijdens de veiling verwikkeld in een biedingsstrijd die de prijs opdreef. De koper is een verzamelaar van zeldzame documenten, aldus het veilinghuis.

Godsbrief

In 2018 bracht een andere handgeschreven brief uit 1954 van Einstein nog meer op, ongeveer 2,6 miljoen euro. In de zogeheten ‘godsbrief’ doet de Nobelprijswinnaar zijn kijk op religie, zijn Joodse identiteit en visie op het leven uit de doeken. 

‘Het woord ‘God’ is voor mij niets meer dan een weergave en gevolg van menselijke zwakheden’, schreef hij in de brief aan de Duitse filosoof Eric Gutkind. ‘De Bijbel is een collectie van eerbiedwaardige maar primitieve verhalen.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20