Einaudi, als muziek in de mond

Onlangs was ik op een prachtig feest van vrienden die 60 werden. Allebei mensen die al een leven achter zich hebben en elkaar nu gevonden hebben om een nieuw hoofdstuk in het leven te starten. Zo mooi als ze daarover kunnen vertellen, zo mooi vertelden ze ook over de zoektocht naar de perfecte wijnen om op hun feest in te schenken.

Vooral de rode kon mij bekoren, een ‘Dogliani Superiore’ van ‘Poderi Luigi Einaudi’. Een complexe wijn. Je merkt onmiddellijk rijping op en er is ook een lange afdronk gewaar te worden. Deze ligt een jaar op houten vaten en krijgt nog 2 maanden rijping op fles alvorens het bottelen start. Niet meteen een wijn die je verwacht op een dansfeest en zeker geen wijn van het lichtere type.

Tussen Turijn en Genua

Luigi Einaudi kocht in 1897 zijn eerste boerderij San Giacomo in Dogliani omdat hij er van overtuigd was dat landbouw een weg was uit de economische crisis. Piedmonte was in die tijd in verval geraakt en dat maakte het leven hard voor de bewoners.  

Heuvels in de Piedmonte zijn er genoeg, maar niets ligt echt op dezelfde hoogte. Er zijn zoveel microklimaten te vinden dat je telkens verrast kan worden door wat een andere wijnmaker te bieden heeft. Ondertussen zet de vierde generatie de activiteiten verder. Vandaag zwaait Matteo Sardagna Einaudi de plak. De Einaudi’s moeten geanimeerde familiediners hebben. Ze stammen af van de tweede president van Italië. Luigi werd in 1948 gekozen tot president, naar het schijnt de enige president die niet corrupt is geweest. 

Einaudi’s domeinen zitten geprangd tussen Turijn en Genua, op een boogscheut van Asti. Eenvoudig te bezoeken en vooral om lang te blijven hangen.

16 verschillende wijnen

Het gamma van de wijnmaker bevat 16 verschillende wijnen waaronder 7 Barolo’s, 2 Dogliani’s en 4 Langhes. Al deze pracht komt voort uit 13 landgoederen die zich uitstrekken over 150 hectare waarvan het grootste deel in Dogliani, goed voor 43 hectare.

Ze startten met de Dolcetto om stelselmatig uit te breiden met Nebbiolo, eerst in Barolo en daarna in Neive.

Van Dogliani tot Barolo: identiteit en elegantie is de slagzin van Einaudi. Dat laatste kan ik zeker beamen. Bij de Dolcetto di Dogliani moet het alcoholpercentage tussen de 11 en 13 procent liggen. Stijgt dat percentage, dan mag je wijn Dogliani Superiore heten. In deze wijn komt het alcoholpercentage op 14,5 procent. Ik hou niet zo van al die hoge alcoholpercentages maar hier wordt het nooit storend. Het blijft goed in evenwicht in de totaliteit van de smaakervaring. Als je soms dat alcoholisch getinte terugvindt in de wijn, is dat hier zeker niet het geval. Een mooie droogtrekkende wijn die niet onmiddellijk in de mond verdwijnt maar als een zachte gloed wegdrinkt.

100 procent Dolcetto druiven die van de oudste wijnstokken komen in de Langhe regio, dat is het specifieke kenmerk van deze wijn. Jaarlijks worden er ook maar enkele duizend flessen geproduceerd. En hoewel nu al fijn om te drinken, kan deze fles nog jaren rijpen. Dat zou ik ook aanraden, want ze zal een zachtere afdronk krijgen. Daar waar de tannines nu nog licht bitter naar voren komen, zullen ze mooier versmelten en toch de nodige frisheid bewaren.

Ludovico Einaudi

Op het hoofddomein kan je ook slapen en wakker worden met zicht op de Alpen. Zelf heb ik het nog niet geprobeerd, maar een tripje richting de Langhe-regio staat al even terug op de radar. Want wat is er beter dan op het domein zelf in alle rust de verschillende soorten wijn die ze maken te proeven? En meteen kan je ook alle geschiedenis die de familie rijk is te weten komen.

Nog een weetje om het af te leren. Ludovico Einaudi, de componist, is de neef van Luigi en leeft ook in deze landgoederen. Zijn inspiratie moet ergens vandaan komen. Het staat buiten kijf dat deze omgeving niet anders dan fantastische composities kan voortbrengen. Voor de alom bekende film ‘Les Intouchables’ maakte hij de soundtrack. Ondertussen kan ik een kleine cultuurtip voor deze zomer al meegeven: Gent Jazz ontvangt de componist op 9 juli.

Meer
Wijn Insider