Eilandencomplex The World in Dubai zinkt opnieuw in zee

Het einde van de wereld is nabij. In Dubai althans, waar ‘The World‘, een complex van driehonderd eilanden in in de vorm van een vlakke wereldkaart – een van de vele megalomane bouwprojecten die het emiraat aan de rand van de afgrond brachten-, opnieuw in zee begint te zinken. Dat moet blijken uit de bewijsvoering in een rechtszaak die is opgestart bij het vastgoedtribunaal in het emiraat. Amper één van die eilanden is bewoond, omdat de financiële crisis een einde maakte aan het project.

Het zand van het eiland begint te eroderen en de navigatiekanalen tussen de verschillende eilanden slibben dicht, schrijft The Telegraph, op basis van stukken die door een advocaat werden gepresenteerd in een rechtszaak tegen Nakheel, de staatsholding achter het noodlijdende project. Een advocaat van de verdediging betwistte het bewijsmateriaal en zei dat het project zich veeleer ‘in coma’ bevindt.

The World was vijf jaar geleden nog op weg om een geweldig succes te worden, want vooraleer het laatste eiland klaar was, was de helft van de eilanden al aan de man gebracht. De Belgische baron Jean Van Gysel de Meise, de eigenaar van het Brussels vijfsterrenhotel Le Plaza, kocht Griekenland voor 13 miljoen euro. Maar de meeste investeerders kwamen hun verplichtingen nooit na. John O’Dolan, die Ierland kocht voor 30 miljoen euro, pleegde zelfmoord, terwijl Safi Qurashi, die 50 miljoen euro betaalde voor Groot-Brittannnië, een gevangenisstraf van 7 jaar uitzit in Dubai voor het uitschrijven van ongedekte checques.

Dubai zou met zijn ideaal vakantieklimaat – negen maanden per jaar een temperatuur rond de dertig graden – een steeds populairder vakantieoord voor Europeanen worden. Maar samen met dat plan dreigt nu ook The World ten onder te gaan.

Meer