Eiffeltoren krijgt gouden tint voor Olympische Spelen van Parijs 2024

De Eiffeltoren is wellicht het beroemdste Franse monument, maar tegen de Olympische Spelen van 2024 in Parijs zal het bijzondere bouwwerk er wat anders uitzien. Het prijskaartje van die facelift? 50 miljoen euro. 

De huidige kleur van de Eiffeltoren is sinds 1968 het zogeheten ‘brun tour Eiffel’. Maar ter gelegenheid van de Olympische Spelen over drie jaar geeft Parijs zijn beroemdste monument een gouden tintje. 

Omdat de verf na verloop van tijd erodeert door de zon en de regen, wordt de toren gemiddeld om de zeven jaar overgeschilderd. Zo is de Eiffeltoren sinds 1889 al verschillende keren van kleur gewisseld, waaronder ‘Venetiaans rood’ en roodbruin. Deze keer krijgt de Eiffeltoren een geelbruine tint, die Gustave Eiffel zelf zou gewild hebben voor zijn monument. 

‘Het zal de Eiffeltoren een beetje meer een gouden tint geven dan de kleur die we gewend zijn te zien, op tijd voor de Olympische Spelen’, zei Patrick Branco Ruivo, de CEO van het Société d’Exploitation de la tour Eiffel, aan AFP.

50 miljoen euro

De renovatie van de 324 meter hoge toren, met zijn 18.000 stukken metaal en 2,5 miljoen klinknagels, is op zijn zachtst gezegd een titanenarbeid en zal naar verwachting 50 miljoen euro kosten. Het strippen van de negentien oude verflagen is door de aanwezigheid van lood een gevaarlijk werkje, waardoor er strikte protocollen zijn voor de werknemers.  

De huidige werkzaamheden zijn in 2019 begonnen en zouden tegen 2022 afgerond zijn, wanneer de nieuwe gouden kleur – die nu alleen nog vaag bovenin de toren kan worden waargenomen – voor het grote publiek zichtbaar zal zijn.

‘Waarom koos Gustave Eiffel geelbruin? Waarschijnlijk om de Eiffeltoren een afspiegeling te laten zijn van de hele stad Parijs, met zijn uit kalksteen opgetrokken huizen’, aldus Pierre-Antoine Gatier, de hoofdarchitect van de Franse historische monumenten en die mee voor de nieuwe kleur heeft gekozen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20