Burgemeester Parijs geeft groen licht om Champs-Élysées in een ‘buitengewone tuin’ te veranderen

De beroemdste boulevard van Parijs, de Champs-Élysées, krijgt een make-over ter waarde van 250 miljoen euro. Het plan? Meer groen en koning auto van zijn troon stoten.

‘Een buitengewone tuin’. Zo beschreef Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, de vernieuwingsplannen voor het wereldberoemde avenue in haar stad in een interview met de krant Journal Du ­Dimanche. 

Het comité dat zich bezighoudt met de grootscheepse herinrichting van de Champs-Élysées werkt al sinds 2018 aan het plan. Burgemeester Hidalgo heeft nu ook groen licht gegeven: eerst komt de Place de la Concorde aan de beurt en de avenue zelf zal pas na de Olympische Spelen in 2024 getransformeerd worden. 

‘Glans verloren’

‘De mythische avenue heeft in de loop van de voorbije dertig jaar haar glans verloren’, zei het plaatselijk comité in een reactie op de aankondiging van Hidalgo. ‘Ze is beetje bij beetje verlaten door de Parijzenaars en onderging daarna verschillende crises: de gilets jaunes, de gezondheidscrisis en de economische crisis.’

Een afbeelding van het architectenbureau PCA-Stream met de geplande wijzigingen aan de Champs-Élysées. Foto: PCA-Stream

De commissie hield een openbare raadpleging over wat er met de laan zou moeten gebeuren. De ruimte voor voertuigen wordt gehalveerd en er wordt plaats gemaakt voor meer tunnels, zwakke weggebruikers en meer groen om de luchtkwaliteit te verbeteren. De make-over wordt geraamd op 250 miljoen euro.

Oorlogsverklaring aan de vervuiling in Parijs

Om de luchtvervuiling in de Franse hoofdstad terug te dringen, besliste burgemeester Hidalgo in 2016 om de Champs-Élysées een keer per maand autovrij te maken. Het gemeentebestuur riep toen ook operatie ‘Paris respire‘ (‘Parijs ademt’) in het leven waardoor 13 toeristische zones autovrij werden gemaakt op zon- en feestdagen. 

In 2018 verklaarde Hidalgo nog eens de oorlog aan de vervuiling in haar stad door ideeën te bundelen in een boek: ‘Respirer’. ‘Diesel en fijnstof zijn het asbest van de 21ste eeuw’, schreef ze. ‘Het is de derde doodsoorzaak na alcohol en tabak. Het gaat om de toekomst van Parijs en de gezondheid van ons en onze kinderen. Daarom zal ik nooit opgeven.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20