Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 07 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Total mag Olympische Spelen Parijs niet sponsoren

Logo Business AM
Economie

10/06/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Het Franse energieconcern Total zal geen sponsor zijn van de Olympische Spelen die over vijf jaar in Parijs op het programma staan. De onderneming wil geen brandmerk als een milieuzondaar krijgen. Dat heeft Patrick Pouyanné, chief executive van Total, laten verstaan na een ontmoeting met Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs.

Hidalgo legt in haar beleid een grote nadruk op duurzaamheid en ecologie. Pouyanné benadrukt dat Total weliswaar eveneens duurzaamheid als een prioritair streven beschouwt, maar zijn betrokkenheid bij de ontginning van fossiele brandstoffen zou het bedrijf volgens hem in een ongunstig daglicht kunnen plaatsen.

Budget

Het Comité d’Organisation des Jeux Olympiques (Cojo), dat de budgettaire verantwoordelijkheid voor het evenement draagt, moet voor de organisatie een financiering van 3,8 miljard euro vinden. Daarvan zou 1,2 miljard euro afkomstig moeten zijn van sponsoring.

In hun zoektocht naar sponsors voor de Olympische Spelen van Parijs hadden de organisatoren zich ook gewend tot Total, een van de grootste producenten van olie en gas in de hele wereld. Het Franse concern heeft bovendien ook in de sportwereld een sterke reputatie opgebouwd.

Total heeft zich onder meer financieel georganiseerd voor de African Cup of Nations, het Afrikaanse voetbalkampioenschap. Recent nog nam de Franse energiegroep ook het professionele wielerteam Direct Energie over. Lange tijd leek Total ook voor de Paris Olympic Games een interessante partner te zullen worden.

De Banque Populaire-Caisse d’Epargne {BCPE) werd vorig jaar als de eerste sponsor van het Cojo aangekondigd. Total moest de tweede commerciële partner van het evenement worden. Die plannen moesten echter na een ontmoeting tussen Anne Hidalgo en Patrick Pouyanné worden opgeborgen.

Eind maart had Hidalgo aan Tony Estanguet, voorzitter van het Cojo, al benadrukt dat het voor de bevolking moeilijk zou worden om zich te identificeren met bedrijven die met een negatieve impact op het leefmilieu in verband zouden kunnen worden gebracht. De burgemeester noemde Total daarbij echter niet bij naam.

Verkiezingen

Volgend jaar staan in Frankrijk gemeenteraadsverkiezingen op het programma. Hidalgo hoopt daarna aan een tweede mandaat als burgemeester van de Franse hoofdstad te kunnen beginnen. “Om haar meerderheid te behouden, is Anne Hidalgo verplicht om tegenover ecologische groepen toezeggingen te doen,” aldus een bron bij het Cojo.

Sinds Hidalgo burgemeester van Parijs werd, heeft ze op het gebied van leefmilieu een aantal belangrijke maatregelen genomen. Onder meer werden vervuilende auto’s uit het centrum van de stad geweerd. Daarnaast zette de burgemeester project rond het delen van fietsen en elektrische wagens op.

Estanguet benadrukte dat het Cojo zich volledig achter het ecologische beleid van Anne Hidalgo schaart.

Hidalgo heeft ook al gesprekken gevoerd met Eric Garcetti, de burgemeester van Los Angeles, gesprekken gevoerd. Los Angeles is vier jaar na Parijs de volgend gaststad voor de Olympische Spelen. De twee burgemeesters spraken daarbij over een engagement om koolstofneutrale evenementen te organiseren.

Pouyanné merkte in een commentaar wel op dat er heel wat minder controverses zijn gerezen rond de beslissing van zijn bedrijf om 100 miljoen euro ter beschikking te stellen voor de restauratie van de kathedraal Notre Dame de Paris, die onlangs door een brand zwaar is beschadigd.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks