Het vaccin van Johnson&Johnson komt deze maandag aan in Europa en in België. Het vaccin wordt gezien als de redder in nood na de talrijke vertragingen bij de leveringen van het AstraZeneca-vaccin.
36.000 doses J&J-vaccin worden deze week aan België geleverd. Volgende week zullen nog eens 62.400 doses worden geleverd. Dat aantal zou moeten oplopen tot mei, wanneer de leveringen op volle capaciteit zullen zijn. Dit is het vierde vaccin waarvoor in Europa en België een vergunning is verleend.
Laten we met het positieve beginnen:
- Het vaccin is voor 85 procent effectief tegen ernstige vormen van Covid-19. Het is na de eerste dosis slechts voor 66 procent werkzaam tegen matige tot ernstige vormen. Dit staat in schril contrast met de prestaties van Pfizer en Moderna, die de Rolls Royce van de vaccins zijn. Maar laten we niet vergeten dat hun doeltreffendheid van meer dan 90 procent werd aangetoond toen de varianten nog niet bestonden. Bovendien wordt momenteel onderzocht of het mogelijk is slechts één dosis toe te dienen, wat het vaccin van J&J een behoorlijk voordeel zou geven.
- Het J&J-vaccin werkt zoals het AstraZeneca-vaccin. Dat betekent dat het een zogeheten viralevectorvaccin is. Zo’n vaccin gebruikt een versie van een mild virus om op veilige wijze instructies (genetische code) af te leveren in onze lichaamscellen. Net zoals het AstraZeneca-vaccin kan het in de koelkast worden bewaard.
- Het is enigszins werkzaam gebleken tegen de Braziliaanse, Zuid-Afrikaanse en Britse varianten, maar verdere studies zijn nodig om dit te bevestigen.
Dingen om op te letten:
- In de Verenigde Staten (VS) zijn verschillende gevallen van bloedklonters aan het licht gekomen, die hebben geleid tot de dood van één persoon op 4,5 miljoen toegediende dosissen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zei vrijdag dat het een mogelijk oorzakelijk verband zal onderzoeken. Evenals bij het vaccin van AstraZeneca kunnen de gezondheidsautoriteiten in verschillende lidstaten besluiten het vaccin van J&J voor een bepaalde leeftijdsgroep te beperken/aan te bevelen.
- Het is niet uitgesloten dat leveringen eventueel vertragingen oplopen. Dat was al het geval in de VS.
In april worden in België 1,7 miljoen doses van alle vaccins verwacht. 1,8 miljoen mensen hebben al ten minste één dosis gekregen. Ons land is zijn achterstand geleidelijk aan het inlopen en staat nu op de 12e plaats in Europa.
(lb)
Lees ook: