Eetstoornissen kosten Amerikaanse economie gigantische verliezen

Eetstoornissen – zoals anorexia nervosa en boulimia – hebben de economie van de Verenigde Staten op één jaar tijd bijna 65 miljard dollar gekost. Ongeveer 75 procent van die verliezen waren te wijten aan verloren productiviteit. Dat zegt een studie van wetenschappers aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health in Boston.

‘Onze studie legt de verwoestende economische impact bloot die eetstoornissen in de Verenigde Staten hebben,’ zegt onderzoeksleider Sydney Bryn Austin, professor gedragswetenschappen aan de T.H. Chan School of Public Health.

Spoeddiensten

‘Vaak moet worden vastgesteld dat de patiënten niet de gepaste behandeling krijgen, te wijten aan barrières in de gezondheidszorg en lacunes in de opleiding van de zorgverleners,’ zegt Austin. ‘Deze studie maakt echter duidelijk in welke mate de economie, de levenskwaliteit en de levensverwachting voordeel kunnen halen uit een efficiënte preventie, een vroege detectie en een gepaste behandeling van eetstoornissen.’

Het onderzoeksteam ontdekte dat er het voorbije jaar in de Verenigde Staten bijna 54.000 personen wegens eetstoornissen de spoeddienst van een ziekenhuis bezochten. Dit probleem heeft tot een verlies van 29 miljoen dollar geleid.

Daarnaast waren door eetstoornissen ook meer dan 23.500 ziekenhuisopnames nodig, wat met een kost van 209 miljoen dollar gepaard ging. Bovendien registreerden de Amerikaanse autoriteiten tijden diezelfde periode ook nog eens 10.200 sterfgevallen die rechtstreeks door het probleem werden veroorzaakt.

De wetenschappers benadrukten dat 9 procent van de Amerikaanse bevolking – 28,8 miljoen mensen – tijdens zijn leven met een eetstoornis zal worden geconfronteerd. ‘Deze psychische aandoening treft alle geslachten en leeftijden, maar vrouwen en meisjes lopen twee keer zoveel kans op een eetstoornis als mannen’, aldus Austin.

Zelfmoord

De onderzoekers berekenden verder dat het aantal gevallen van eetstoornis de komende tien jaar naar verwachting met bijna 5 procent zal toenemen.

Ook tijdens de corona-pandemie bleek een toename van eetstoornissen die met de pandemie een direct verband toonden. ‘Er moest daarbij worden vastgesteld dat deze patiënten het niet gemakkelijk hadden om een gepaste behandeling te vinden,’ aldus de onderzoekers.

Experts waarschuwden eerder al dat de pandemie ook het aantal zelfmoorden zal doen toenemen. Bij mensen met een eetstoornis zou dat risico drieëntwintig keer hoger liggen dan bij het gemiddelde publiek.

Volgens Elissa Myers, directeur van de Academy for Eating Disorders (AED), toont deze studie duidelijk aan dat de autoriteiten er alle belang hebben om aan een efficiënte aanpak van eetstoornissen een grote prioriteit te geven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20