De ogen zijn een cruciaal eetinstrument

Wanneer gezegd wordt dat de mens ook met de ogen eet, zit men heel dicht bij de realiteit. Het fenomeen heeft bovendien wortels in de evolutie.

Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het National Institute of Genetics in Japan, gebaseerd op een analyse van het eetgedrag van een populatie zebravissen. Er kon volgens de onderzoekers een direct verband worden opgetekend tussen het visuele contact met voeding en de motivatie om te eten. De resultaten van de studie zouden volgens de Japanse onderzoekers in de toekomst kunnen bijdragen tot de behandeling van een aantal eetstoornissen, zoals anorexia of boulimia. “Het is niet verwonderlijk dat visueel contact met een lekkere snack bij de consument het water in de mond doet komen,” benadrukt onderzoeksleider Akira Muto. “De fouragering en honger worden in de hersenen geregeld door de hypothalamus. Net zoals de mens maakt de zebravis meestal van visuele signalen gebruik om voeding of prooi te identificeren.”

Baby’s

“Het was tot nu toe niet bekend op welke manier de hypothalamus de visuele informatie over prooien ontvangt, maar er kon nu worden aangetoond dat de neuronen in die hersenregio daadwerkelijk reageren op het visuele contact met een potentiële prooi. Bovendien bleek er een rechtstreekse link tussen de detectie-neuronen en het voedingscentrum in de hypothalamus.” In het voedingscentrum wordt onder meer informatie over de beschikbaarheid van voeding in de omgeving afgewogen tegen de energiebehoeftes van het lichaam. “Er blijkt een duidelijke evolutionaire meerwaarde wanneer dieren een aandrang van honger voelen indien een prooi wordt opgemerkt,” verduidelijkt Akira Muto. “Deze reactie zorgt ervoor dat mensen en dieren als baby in leven kunnen blijven.” “De aandrang creëert immers een motivatie voor de consumptie van voeding bij jonge dieren of mensen, die anders mogelijk niet zouden beseffen welke producten zouden kunnen worden gegeten. Dit fenomeen kan worden opgemerkt bij jonge kinderen, die vaak kleine objecten als voedsel beschouwen en met de mond verkennen.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20