Eerste “unicorn” van Wallonië: dit IT-bedrijf is meer dan 1 miljard dollar waard

Bedrijfssoftwaremaker Odoo, het bedrijf van stichter-CEO Fabien Pinckaers, wordt op meer dan 2 miljard dollar gewaardeerd bij een nieuwe investering in het kapitaal door de Amerikaanse durfkapitalist Summit Partners.

Dat betekent dat Odoo zich voortaan een “unicorn” of “eenhoorn” mag noemen: de term voor een techbedrijf met een waarde hoger dan 1 miljard dollar.

Summit Partners kwam bijna twee jaar geleden aan boord als aandeelhouder en pompt nu nog eens 215 miljoen dollar (180 miljoen euro) extra in Odoo. Bij die nieuwe transactie wordt het IT-bedrijf op 2,3 miljard dollar (2 miljard euro) gewaardeerd. Dat is dus ruim boven de lat voor een unicorn, 1 miljard dollar. Als onderdeel van de deal stappen enkele bestaande aandeelhouders deels of volledig uit het bedrijf.

“De Belgische Bill Gates”

Pinckaers werd twaalf jaar geleden door het persbureau Bloomberg “Belgium’s Bill Gates” genoemd. De techondernemer stichtte de voorloper van Odoo op kot in Louvain-la-Neuve. Odoo’s zakelijke software werkte zich op tot een challenger voor reuzen als SAP en Oracle.

Odoo groeit aan een rotvaart, gemiddeld 50 procent per jaar. Op twee jaar tijd steeg het aantal gebruikers wereldwijd van 4,5 miljoen naar 7 miljoen en het aantal werknemers van 750 naar 1.700. Het bedrijf pakte vorig jaar nog uit met een startbonus van 10.000 euro om IT’ers aan te werven.

Lees ook: De onsexy troef van de Belgische economie : slimme tech die het saaie werk doet

Meer
Lees meer...
Markten