Eerste tekenen van post-coronaherstel? Duitse fabrieken zien orderboekjes weer aandikken

Overal ter wereld voeren overheden strijd tegen de tweede golf van de coronapandemie. Intussen is het zaak om de economie overeind te houden tot die weer op eigen benen kan staan. De Duitse fabrieken noteren alvast een eerste groene scheut: in november bleken voor het eerst sinds lange tijd weer meer machinebestellingen binnen te lopen.

Dat blijkt althans uit statistieken van sectorfederatie VDMA, waarover de Frankfurter Allgemeine Zeitung bericht. Gezuiverd van prijsverhogingen – die de cijfers anders vertekenen – is er sprake van een toename van de bestellingen met 5 procent.

‘Dit zijn verheugende cijfers’, reageert VDMA-hoofdeconoom Ralph Wiechers. Al erkent die dat de groei voor een deel werd geholpen door het feit dat de prestaties van de sector in dezelfde periode vorig jaar ook niet echt overdonderend waren.

Het wordt echter een uitdaging om dat momentum vast te houden, nu ook Duitsland het almaar moeilijker heeft om de tweede opstoot van de coronapandemie onder controle te houden. In heel wat deelstaten zag de overheid zich verplicht om nieuwe lockdownmaatregelen in te voeren.

De schuchtere heropleving van de bestellingen is dan ook vooral een buitenlands verhaal. De binnenlandse bestellingen dikten met amper 1 procent aan. Maar de bestellingen en andere investeringen vanuit het buitenland groeiden met 7 procent.

Te laat om 2020 te redden

Om de Duitse economische statistieken over rampjaar 2020 te redden, komt deze bescheiden inhaalbeweging sowieso te laat. De sector van machinebouwers rekent voor het coronajaar 2020 op een totale krimp met 14 procent. En die zal in 2021 nog niet goedgemaakt worden. VDMA mikt voor dit jaar op een groei van 4 procent.

De inzet is niettemin hoog. Duitsland is met ruime voorsprong de grootste economie van Europa. En die economie steunt in belangrijke mate op de machinebouw. De dienstenindustrie is weliswaar de grootste economische sector van Duitsland, maar de maakindustrie tekent nog steeds voor net geen 20 procent van het bbp en een werknemerslegioen van iets meer dan 1 miljoen.

Meer