Eerste ‘ijsbeerhotel’ in China krijgt tegenwind

In China is het eerste ‘ijsbeerhotel’ ter wereld geopend. Het gloednieuwe hotel trekt zowel gasten als kritiek aan vanwege de levende ijsberen die er rondlopen. 

Het ijsbeerhotel, onderdeel van het themapark Harbin Polarland, is gelegen in de hoofdstad van de Chinese provincie Heilongjiang en opende vrijdag zijn deuren – met de belofte dat bezoekers er dag en nacht ijsberen kunnen zien vanuit de 21 gastenkamers. 

‘Of je nu eet, speelt of slaapt, ijsberen zullen je gezelschap houden’, schreef het officiële WeChat-account van Harbin Polarland donderdag in een bericht. Op foto’s en video’s van Chinese staatsmedia waren mensen te zien die naar twee ijsberen tuurden in een overdekte ruimte met kunstijs en kleine zwembaden. 

Het themapark Harbin Polarland in de provincie Heilongjiang. Foto: Imaginechina via AP Images/Isopix

Een woordvoerster van het themapark, Yang Liu, zei aan Reuters dat de ietwat kleine ruimte slechts een deel is van het hele verblijf van de ijsberen en dat de dieren naar buiten kunnen wanneer de temperatuur en de luchtkwaliteit dat toelaten.

‘IJsberen horen thuis op de Noordpool’

Maar dierenrechtenorganisaties reageren met afschuw en dringen er bij potentiële klanten op aan om weg te blijven van attracties die profiteren ‘van de ellende van dieren’.

‘IJsberen horen thuis op de Noordpool, niet in dierentuinen of glazen dozen in aquaria – en zeker niet in hotels’, zei Jason Baker, onderdirecteur bij dierenrechtenorganisatie PETA, aan Reuters. ‘IJsberen zijn tot 18 uur per dag actief in de natuur, zwervend door gebieden die duizenden kilometers kunnen beslaan, waar ze genieten van een echt leven.’

Een woordvoerder van het China Animal Protection Network zei aan Agence France Presse: ‘Hiaten in China’s wet op de bescherming van wilde dieren maken het mogelijk voor bedrijven om dieren uit te buiten zonder enige zorg voor hun welzijn’. 

Vorig jaar besloten de Chinese autoriteiten om de handel in wilde dieren en de consumptie ervan volledig te verbieden. In China worden wilde dieren vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde of keuken, maar het gebruik van bedreigde diersoorten blijft welig tieren. Daarnaast worden Chinese circussen en dierentuinen vaak bekritiseerd wegens slechte levensomstandigheden en verzorging van dieren. 

Lees ook:

Meer