‘Eerste dosissen vaccin Johnson & Johnson vanaf midden april beschikbaar’

De Taskforce Vaccinatiestrategie heeft tijdens de wekelijkse digitale briefing over de vaccinatiecampagne laten weten dat de eerste leveringen van het vaccin van Johnson & Johnson op 16 of 17 april verwacht worden.

Met een beetje geluk beschikt ons land volgende maand over vier coronavaccins om mensen met in te enten. De Taskorce Vaccinatiestrategie verwacht de eerste dosissen van het vaccin van Johnson & Johnson op 16 of 17 april in ontvangst te mogen nemen. Dat vaccin komt bovenop de vaccins van AstraZeneca-Oxford, Biontech-Pfizer en Moderna.

1,4 miljoen vaccins

Volgens de planning zal ons land 1,4 miljoen vaccins krijgen van het moederbedrijf van het Belgische Janssen Pharmaceutica. Die komen bovenop de bijna 1,9 miljoen vaccins die de andere vaccinproducenten tot nog toe hebben geleverd. Een van de grootste troeven van het vaccin van Johnson & Johnson is dat er slechts één prik moet gezet worden.

Tijdens de briefing heeft Dirk Ramaekers, de voorzitter van de Taskforce Vaccinatiestrategie, ook gezegd dat Pfizer-BioNTech veruit de meest betrouwbare en klokvaste leverancier is, met exacte cijfers per week tot het einde van volgende maand. ‘Omdat Pfizer zeer regelmatig levert en de aangekondigde cijfers ook waarmaakt, zullen we de tweede dosis van het vaccin niet op voorhand in stock houden’, aldus de voorzitter.

Tussen nu en eind april zou Pfizer ruim 1,4 miljoen dosissen leveren. De teller op dit moment staat op 1,2 miljoen geleverde vaccins.

Minder zekerheid over AstraZeneca en Moderna

Voor AstraZeneca heeft België enkel een planning voor de komende twee weken. ‘Zij doen regelmatig nog aanpassingen in beloofde volumes, soms zelfs in de week van de levering’, zei Ramaekers. Ons land heeft tot nu toe 500.000 dosissen van dat vaccin gekregen. Volgende week wordt er een levering verwacht van 27.904 dosissen. De daaropvolgende week rekent ons land op 256.416 dosissen.

‘Voor het vaccin van Moderna is het op de weken na die van 22 maart nog even wachten’, aldus Ramaekers. ‘Dat is vervelend voor de strategie, al gaat het bij Moderna over beperktere volumes.’

De coronavaccins moeten België helpen om het hoofd te bieden aan de stijgende coronacijfers. Door die toename heeft het Overlegcomité beslist om de geplande versoepelingen op 1 april uit te stellen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20