Overlegcomité: pretparken blijven dicht, verrassende regeling voor passagiers op kusttreinen

De Belgische pretparken mogen dan toch niet opengaan op 1 april. Het is een van de maatregelen die het Overlegcomité neemt om een derde coronagolf tegen te gaan. De rode draad is dat de versoepelingen die gepland stonden voor 1 april, uitgesteld worden. Het aantal bijkomende maatregelen blijft beperkt.

  • Het Overlegcomité van de federale en regionale regeringen kwam vrijdag via videoconferentie vervroegd bijeen.
  • Al snel werd duidelijk dat een van de maatregelen die de experts voorstelden, een vervroeging van de avondklok – bijvoorbeeld in Vlaanderen van middernacht naar 22 uur – geen politiek draagvlak had.
  • Ook de voorstellen voor een lockdown in een of andere vorm, zoals in Italië en grote delen van Frankrijk, haalden het niet.
  • Wel worden de geplande versoepelingen uitgesteld. ‘Er is maar één manier om het aantal besmettingen naar beneden te halen en dat is het aantal sociale contacten beperken’, verklaarde premier Alexander De Croo op een persconferentie.
  • De beloofde heropening van de pretparken op 1 april wordt daardoor herroepen. Ze moeten dicht blijven. Dat is een forse streep door de rekening van de pretparken, die zo de paasvakantie in het water zien vallen. De kosten voor de heropening en de aanwerving van tijdelijke krachten zijn voor die bedrijven zo een maat voor niets.
  • Grote culturele evenementen in open lucht zijn eveneens nog niet toegelaten.
  • De scholen blijven open, ondanks druk om te sluiten van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Tegen maandag moeten de regionale ministers van Onderwijs wel met maatregelen komen om het aantal besmettingen in de scholen tegen te gaan. Een verlenging van de paasvakantie werd uiteindelijk niet overwogen.
  • Het doel is dat alle scholen volledig opengaan na de paasvakantie en dat de horeca uitzicht krijgt op een heropening in mei, benadrukte Vandenbroucke.
  • Jeugdkampen tijdens de paasvakantie zullen wel nog kunnen doorgaan, maar dan wel zonder overnachting, in de buitenlucht en in kleinere groepen van maximaal 10 kinderen in plaats van 25.

Kusttreinen: passagiers ouder dan 12 moeten aan het raam zitten

  • Er is ook een bijzondere maatregel afgesproken om het aantal passagiers op drukke toeristische treinen, bijvoorbeeld richting Kust, te beperken. Op vakantiedagen en in het weekend mogen passagiers ouder dan 12 jaar alleen aan het raam zitten. Dat moet de capaciteit van de treinen verminderen. ‘Behalve op schooldagen geldt in treinen naar toeristische bestemmingen dat alleen zitplaatsen aan het venster gebruikt mogen worden, met uitzondering van kinderen beneden de 12 jaar’, zegt het persbericht van de premier. Min-twaalfjarigen mogen dus overal in de trein zitten.
  • Minder zitjes kunnen leiden uiteraard leiden tot spanningen tussen reizigers. TreinTramBus heeft sterke twijfels over de praktische uitwerking. ‘Wie gaat dat controleren? En wat is precies een toeristische bestemming?’ De federale politie zal de treinbegeleiders helpen bij het toezien op de naleving van de maatregel, belooft federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet.
  • Naast de scholen zijn de bedrijven een belangrijke besmettingshaard. Telewerk blijft dus de norm. In bedrijven waar thuiswerk niet mogelijk is, komen er doorgedreven coronatesten, belooft De Croo.
  • Nog dit: in het officiële persbericht wordt met geen woord gerept over vaccinaties.

Meer