Een jaar later: Europa weer in de ban van lockdowns

Bijna exact een jaar na de eerste lockdowns in Europa omwille van het coronavirus, lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Zestien Franse departementen, waaronder Parijs, gaan in lockdown, nadat Italië eerder al gelijkaardige maatregelen nam. Ook in België gaan er stemmen op om de boel weer op slot te gooien.

  • De Franse premier Jean Castex kondigde donderdag aan dat zestien Franse departementen, waaronder de regio Parijs en enkele departementen aan de grens met België, voor minstens 4 weken in lockdown gaan. Het betekent onder meer dat de niet-essentiële winkels er sluiten. Dit zijn de departementen: Paris, la Seine-et-Marne, les Yvelines, l’Essonne, les Hauts-de-Seine, la Seine-Saint-Denis, le Val-de-Marne, le Val-d’Oise, l’Aisne, le Nord, l’Oise, le Pas-de-Calais, la Somme, les Alpes-Maritimes, la Seine-Maritime en l’Eure.
  • De noodmaatregel heeft alles te maken met de vrees voor een derde golf. Wat de diensten intensieve zorg in en rond Parijs vooral verontrust, is dat hun coronapatiënten langer intensieve verzorging nodig hebben dan de patiënten van vorig jaar. De verklaring ligt mogelijk bij de varianten van het coronavirus. In elk geval blijven de bedden langer bezet en is in sommige ziekenhuizen al sprake van ondercapaciteit.
  • In een eerste analyse wijzen de economen van ING erop dat de betrokken departementen, met uiteraard vooral Parijs, samen goed zijn voor bijna 40 procent van het Franse bruto binnenlands product. ‘De nieuwe lockdown zal een aanzienlijke impact hebben op de economische activiteit in Frankrijk.’ ING verwacht niet dat de Franse economie in het eerste kwartaal van 2021 zal groeien.
  • Ook de berichten uit Italië doen denken aan een jaar geleden. De nieuwe premier Mario Draghi kondigde eind vorige week aan dat tijdens het lange paasweekend (3 tot 5 april) het hele land een rode zone wordt. Dat houdt onder meer in dat de niet-essentiële winkels dan niet open mogen gaan. Belangrijke regio’s als Lazio met hoofdstad Rome en Lombardije met Milaan zijn sinds maandag al uitgeroepen tot rode zones.

Quid België?

  • In ons land komt het Overlegcomité vrijdag vervroegd samen. De experts van de Risk Assessment Group leggen in een advies een reeks mogelijke verstrengingen voor om de recente forse stijging van de coronacijfers tegen te gaan. De sluiting van niet-essentiële winkels is er een van, bijvoorbeeld in drukke winkelstraten, net zoals een vervroeging van de avondklok.
  • Viroloog Marc Van Ranst pleitte donderdagavond in VTM Nieuws voor een korte, maar volledige lockdown in ons land. ‘Als je afspreekt om dan na de paasvakantie de scholen en de horeca weer te openen, zouden mensen hierin meegaan.’
  • Ondernemersorganisaties Comeos en NSZ verzetten zich tegen een nieuwe sluiting van de niet-essentiële winkels. ‘De huidige stijging lijkt vooral te wijten aan de scholen en de werkplek’, zegt CEO Dominique Michel van Comeos. Volgens hem zal het sluiten van winkels niet bijdragen aan een veiligere omgeving, maar heeft de overheid de oplossing zelf in handen: een versnelling van de vaccinaties.
  • Na het groen licht van de Europese toezichthouder EMA, hernemen almaar meer Europese landen hun inentingen met het AstraZeneca-vaccin. Het gaat onder meer om Duitsland, Frankrijk en Spanje. België is nooit met AstraZeneca gestopt.

Meer