Europese farmawaakhond EMA geeft groen licht voor AstraZeneca-vaccin

In een spoedadvies zegt het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA dat het coronavaccin van AstraZeneca ‘veilig en doeltreffend’ is. Er is op basis van de huidige informatie geen bijkomend risico op trombose, al moet verder onderzoek dat helemaal bevestigen.

Het spoedadvies van het EMA komt er na internationale onrust over de bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin. Verschillende Europese landen hebben de inentingen met het vaccin van het Zweeds-Britse farmabedrijf opgeschort, na een aantal meldingen van tromboses bij gevaccineerden.

België ging, in tegenstelling tot de meeste buurlanden, door met de vaccinaties met AstraZeneca, omdat volgens onze experten het voordeel van zekere vaccinaties opwegen tegen het nadeel van een onzeker risico, de mogelijke schadelijke bijwerking. Viroloog Marc Van Ranst verscheen zelfs op CNN om het vaccin te verdedigen.

Verder onderzoek

Ook het EMA zegt donderdag dat de voordelen van het vaccin voor de volksgezondheid veel groter zijn dan de nadelen. ‘Het is nu aan de lidstaten om op basis van onze informatie beslissingen te nemen’, klonk het.

Maar de farmatoezichthouder wil niet zo ver gaan om elk oorzakelijk verband tussen de inenting van het AstraZeneca-vaccin en enkele trombosegevallen te ontkennen. Mogelijk zijn er toch problemen in een heel beperkt aantal specifieke medische gevallen. Dat gaat het EMA verder onderzoeken. Volgens apart Noors onderzoek zijn sommige bloedklonters het gevolg van een overdreven reactie van het immuunsysteem op het vaccin.

Er stond veel op het spel. De Europese Commissie heeft in totaal 400 miljoen AstraZeneca-vaccins besteld, waarvan 7,5 miljoen dosissen die bestemd zijn voor België. Bij een negatief EMA-advies dreigde de al haperende Europese vaccinatiecampagne nog verder vertraging op te lopen. (am)

.

Meer