Overlegcomité komt vrijdag vervroegd samen

Premier Alexander De Croo (Open Vld) laat weten dat het komende Overlegcomité met een week vervroegd wordt. Normaal kwamen de bevoegde ministers volgende week vrijdag, op 26 maart samen. Maar dat wordt nu vervroegd naar morgen, vrijdag 19 maart. De reden is de onrustwekkende toename in het aantal ziekenhuisopnames.

Op het vorige Overlegcomité van vrijdag 5 maart kon de regering enkele versoepelingen invoeren. Zo werden de contactbubbels in open lucht uitgebreid tot maximum 10 personen en mochten er opnieuw meer mensen aanwezig zijn bij begrafenissen en uitvaarten. Ook kregen sectoren als de horeca- en de evenementensector meer perspectief op een mogelijke heropening. Maar de cijfers gaan opnieuw de verkeerde kant op, waardoor we geen versoepelingen moeten verwachten op het komende Overlegcomité.

Vervroegd

Om sneller te kunnen ingrijpen, heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) wordt het Overlegcomité van volgende week nu met een week vervroegd. Daardoor komen de bevoegde ministers morgen al samen om zich te buigen over nieuwe maatregelen. Vooral het toenemende aantal hospitalisaties baart de premier zorgen.

Daarnaast valt het ook op dat er meer jongere mensen worden opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. De sterkste stijging valt op te meten bij jongeren van 0 tot 19 jaar. Het aandeel 90-plussers in het ziekenhuis neemt fors af. Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat de meeste mensen uit die leeftijdscategorie al ingeënt werden tegen het coronavirus.

Scholen en werkplaatsen

De grootste besmettingsclusters zijn te vinden op scholen en werkplaatsen. Uit recente cijfers van Sciensano blijkt dat 40 procent van deze clusters zich bevindt op werkplaatsen, 29 procent in scholen. Premier De Croo (Open Vld) en Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) willen daarom nu snel ingrijpen zodat de geplande heropening van de horeca- en evenementensector niet in het gedrang komen.

Het overlegcomité komt morgen, op vrijdag 19 maart, digitaal samen om 15 uur.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20