Eerste coronabesmetting vastgesteld in olympisch dorp

De organisatoren van de Olympische Spelen in Tokio hebben zaterdag laten weten dat er een eerste coronabesmetting is vastgesteld in het olympisch dorp. “Het betreft een bezoeker uit het buitenland”, zei Toshiru Muto, directeur van het organisatiecomité.

Waarom is dit belangrijk?

De Japanse bevolking staat huiverig tegenover het houden van de Olympische Spelen, gezien de opflakkering van nieuwe besmettingen met het coronavirus, waardoor het reeds overbelaste medische systeem onder druk komt te staan.

De organisatoren in Tokio hebben bevestigd dat een bezoeker uit het buitenland die voor de Olympische Spelen werkt, vrijdag bij een routinecontrole positief heeft getest op het coronavirus. De nationaliteit van de persoon werd niet bekendgemaakt om privacyredenen. Het is de eerste besmettingen in het olympisch dorp.

De besmette persoon legde op de luchthaven, bij aankomst in Japan, een negatieve test af, maar bij de ingang van het olympisch dorp testte hij/zij positief. Dat meldde het Chinese persbureau Xinhua.

Zes dagen voor de start Olympische Spelen

De besmetting werd vastgesteld zes dagen voor de start van het sportevenement. De organisatoren erkennen dat de besmetting tot zorgen leidt. In het olympisch dorp zijn er maar liefst 11.000 atleten aanwezig. “We doen alles wat we kunnen om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Als we ontdekken dat er besmettingen zijn, is er een plan om dit aan te pakken”, aldus de organisatie. De organisatie zei ook dat de besmette persoon nu afgezonderd zit in een hotelkamer.

Tot nu toe hebben al 44 personen die betrokken zijn bij de Olympische Spelen positief getest op het coronavirus, waarvan 15 sinds begin deze week. Het comité is op 1 juli gestart met het opsporen van coronabesmettingen. Een lid van de Nigeriaanse delegatie werd de eerste Olympische bezoeker die in het ziekenhuis werd opgenomen met covid-19, volgens de lokale media.

Kritiek op Olympische Spelen

De Japanse bevolking uit al weken kritiek op het feit dat de Olympische Spelen plaatsvinden in hun land. De coronabesmettingen loper er immers fors op en afgelopen maandag werd er een noodtoestand afgekondigd tot 22 augustus.

“Wij zijn ons terdege bewust van de scepsis die bij een aantal mensen hier in Japan heerst. Wij vragen en nodigen het Japanse volk uit, nederig, om de atleten van over de hele wereld te verwelkomen en te steunen”, zei de IOC-voorzitter Thomas Bach zaterdag op een persconferentie. “Wij zijn er ook van overtuigd dat wanneer de Japanse bevolking de Japanse atleten met succes ziet presteren op de Olympische Spelen, de houding minder emotioneel zal worden.”

Eerder deze maand heeft de organisatie van de Olympische Spelen samen met de Japanse overheid beslist dat het sportevenement zal plaatsvinden zonder toeschouwers.

Lees ook:

Meer
Mijn Volglijst

Valuta: dollar fundamenteel beter dan euro

27/11/2021 09:24

(ABM FN-Dow Jones) Fundamenteel staat de Amerikaanse dollar er beter voor dan de euro. Dit vindt valuta-analist Joost Derks van iBanFirst.

Daarbij verslechtert de coronasituatie in Europa "in rap tempo met mogelijk hardere lock-downs tot gevolg". De euro/dollar is hier afgelopen week ook al op vooruit gelopen, maar werd aan het eind van de afgelopen handelsweek een halt toegeroepen, zag Derks.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20