Geen toeschouwers toegelaten op Olympische Spelen in Tokio: Japanse droom eindigt in financiële nachtmerrie

De Olympische Spelen in Tokio zullen plaatsvinden zonder toeschouwers. Dat heeft de organisatie met de Japanse overheid beslist, nadat eerder besloten was om de noodtoestand uit te roepen in Tokio tijdens de Spelen omwille van de dramatische coronacijfers ter plaatse.

Alle evenementen van de Olympische Spelen (23 juli tot 8 augustus) zullen zowel binnenlandse als buitenlandse supporters weren. Dat melden de persbureaus Kyodo en Reuters op basis van bronnen bij de organisatie.

Eerder was al uitgemaakt dat buitenlandse toeschouwers niet welkom waren en dat de capaciteit voor lokale toeschouwers beperkt zou worden tot de helft van de capaciteit en maximaal 10.000 mensen. Nu gaat de organisatie, op amper twee weken van de start, nog een stap verder en worden alle toeschouwers geweerd, dus ook de binnenlandse.

Financieel drama

Tokio 2020 en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zien daardoor honderden miljoenen euro’s aan ticketinkomsten in rook opgaan. De vorige Spelen, Rio 2016, waren goed voor bijna 1 miljard euro aan verkochte tickets.

De vraag is ook hoe tv-zenders en -kijkers wereldwijd gaan reageren. Evenementen met lege tribunes zijn minder aantrekkelijk en dus kunnen de kijkcijfers onder druk komen te staan. Dat heeft dan weer een impact op de zichtbaarheid van de sponsors.

Ook voor de toeristische sector is het een klap. De reisorganisaties, luchtvaartmaatschappijen en hotels die grote ambities hadden rond de Spelen moesten al de ontgoochelde buitenlandse tickethouders tegemoet komen. Deze opdoffer komt daar nu bovenop.

Wat voorafging:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20