Japan roept noodtoestand in Tokio uit tijdens Olympische Spelen, nog onduidelijkheid over toeschouwers

De Japanse regering gaat tijdens de Olympische Spelen in Tokio later deze maand de noodtoestand uitroepen. Het land neemt die beslissing doordat het aantal coronabesmettingen in en rond de hoofdstad blijft stijgen en er gevreesd wordt voor een zware uitbraak. Of dat ook wil zeggen dat de wedstrijden zonder toeschouwers zullen afgewerkt worden, is momenteel nog niet duidelijk.

Over de Olympische Spelen is momenteel maar één iets helemaal zeker. Ze moeten en zullen doorgaan zoals gepland van 23 juli tot 8 augustus 2021. Er mag dan al wel heel veel kritiek zijn en zelfs een oproep van 6.000 artsen tot afgelasting, Japan en zeker ook het Internationaal Olympisch Comité (IOC) buigen niet. Het geld dat al verloren is na het uitstel van vorig jaar moet straks goedgemaakt worden.

Dat zorgt in Japan echter voor heel wat onrust. Zo lijkt Tokio regelrecht op weg naar een vierde golf. Woensdag zijn daar 920 nieuwe besmettingen vastgesteld, het hoogste aantal in bijna twee maanden.

Kritiek op premier Suga

Yasutoshi Nishimura, minister van Economische Zaken en binnen de regering verantwoordelijke voor het coronabeleid, heeft laten weten dat Japan daarom in Tokio een nieuwe noodtoestand zal afkondigen. Het wordt al de vierde tijdens deze coronacrisis. De maatregelen beginnen op 12 juli, elf dagen voor de opening van de Spelen, en eindigen op 22 augustus, twee dagen voor de start van de Paralympische Spelen. Premier Yoshihide Suga maakte het nieuws later op de dag officieel.

De nieuwe noodtoestand is een zoveelste blamage voor Suga. Vorig weekend werd zijn partij al zwaar afgestraft bij de lokale verkiezingen in Tokio. Hij krijgt niet alleen kritiek voor het niet onder controle krijgen van het aantal besmettingen en de aanhoudende coronamaatregelen. Ook het feit dat nog steeds maar 15 procent van de Japanse bevolking volledig gevaccineerd is, stuit op veel onbegrip. Ter vergelijking: in België is dat 38 procent en in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bijna 50 procent.

Alcoholverbod en geen toeschouwers?

Wat die nieuwe noodtoestand precies zal inhouden, is nog niet bekend. Meer dan waarschijnlijk gaat Japan opnieuw een alcoholverbod invoeren in bars en restaurants. Die maatregel kreeg eerder al heel veel kritiek en is recent nog maar versoepeld.

De noodtoestand maakt de kans ook groot dat er bij een deel of bij alle wedstrijden op de Olympische Spelen geen toeschouwers zullen worden toegelaten. Op dit moment zijn binnenlandse fans toegelaten tot 50 procent van de capaciteit van de locatie voor een maximum van 10.000 toeschouwers. Openbare kijkplaatsen zijn dan weer wel sowieso verboden.

(jvdh)(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20