Big Brother op de Olympische Spelen

Geen enkele sportjournalist wil de kans missen om de Olympische Spelen (23 juli tot 8 augustus) en de Paralympische Spelen (24 augustus tot 5 september) te verslaan. Maar dit jaar wordt de persvrijheid in die mate aan banden gelegd dat steeds meer media afhaken en geen reporters ter plaatse zenden.

De Japanse regering en het Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympic Games (Tocog) hebben een aantal bijna onoverkomelijke beperkingen opgelegd.

Naast dagelijkse Covid- en speekseltesten, lichaamstemperatuurmetingen… en tal van administratieve verplichtingen, zal de bewegingsvrijheid zo goed als onbestaande zijn: voor elke reis naar een wedstrijdlocatie moet schriftelijke toestemming worden gevraagd. Dit proces garandeert niet eens de toegang, aangezien het aantal toegelaten reporters op wedstrijdlocatie werd gehalveerd.

Een absoluut verbod om op straat te lopen

Vorige week kwam daarbovenop nog een 12 pagina’s tellende nota van de Tocog. Daarin o.a. een absoluut verbod om op straat te lopen, uitgezonderd een dagelijkse uitstap naar een vooraf aangewezen supermarkt beperkt tot 15 minuten. De Japanners zullen elke beweging van journalisten nauwlettend in de gaten houden, staat ook in het document. “Als u wordt verdacht van een overtreding, kunt u door voorbijgangers worden gefotografeerd en op sociale media worden geplaatst.” Verder is er een breed gamma aan sancties, tot en met intrekking van de accreditatie (die ook als visum dient) en geldboetes.

De International Association of Sports Press (IASP) noemde dit alles “onaanvaardbaar” en benadrukt dat “journalisten niet de vijanden van Japan zijn.”

Pogingen om versoepelingen op deze beperkingen te bekomen bleven onbeantwoord. De enige toegeving die de Japanse autoriteiten hebben gedaan is het plan opgegeven om verslaggevers via GPS te volgen, wat vorige maand al tot grote opschudding leidde.

De Spelen van de verveling

Ook voor de atleten worden het de Spelen van de verveling. Ze mogen het Olympisch dorp pas zeven dagen voor hun wedstrijd betrekken en moeten binnen 48 uur nadat hun deelname is beëindigd Japan verlaten. Vroegtijdige uitschakeling betekent naast een teleurstelling een laatste race: die om een vlucht naar huis te boeken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20