De echte reden waarom de Olympische Spelen per se moeten doorgaan

Het vooruitzicht van een Olympics-light die doorgaat terwijl het coronavirus honderdduizenden per dag wereldwijd blijft infecteren, doet velen zich afvragen waarom het Internationaal Olympisch Comité (IOC), met de zegen van de lokale organisatoren en de Japanse regering, die Spelen per se wil laten doorgaan. 80 procent van de Japanners ziet dat helemaal niet zitten. Het antwoord? Veel, heel veel geld. Al de rest zijn goedkope excuses.

Ongeveer 10.000 van de 80.000 vrijwilligers die zouden moeten helpen bij de Olympische Spelen van volgende maand in Tokio, hebben al laten weten dat ze hun kat zullen sturen. Het is opnieuw een concrete indicatie van het verzet van het Japanse publiek tegen deze Olympische Spelen, die vanwege de pandemie al werden verplaatst van vorig jaar. Uit een recente peiling bleek dat meer dan 80 procent van de mensen in Japan niet willen dat de Spelen zullen doorgaan tijdens deze pandemie.

In Tokio en andere delen van het land is de noodtoestand afgekondigd terwijl Japan vecht tegen een vierde golf van het coronavirus. Minder dan 3 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd, een van de laagste percentages onder de geïndustrialiseerde landen.

Het zou een te wreed offer zijn voor de atleten

De minst verdeeldheid zaaiende uitspraak in de saga rond Tokyo 2020 – ervan uitgaande dat het, zoals veel mensen nu doen, dat die doorgaan – is dat het een Olympische Spelen als geen andere zullen zijn. Buitenlandse supporters zijn verbannen. Atleten zullen het hoogtepunt van hun carrière afgesloten van de buitenwereld doorbrengen. Journalisten die ’s avonds hopen te ontsnappen uit hun hotelkamers, lopen het risico op de volgende vlucht naar huis te worden gezet. Sinds hun uitstel in maart vorig jaar, toen het coronavirus over de hele wereld begon toe te nemen, zijn de Spelen ontdaan van bijna elk spoor van wat ze tot het meest verwachte evenement op de sportkalender maakt.

De officiële reden die wordt gegeven is dat annulering een te wreed offer zou zijn om op te leggen aan duizenden atleten die jarenlang hebben getraind om deel te nemen aan het Olympisch podium, mogelijk voor de laatste keer. Dat het IOC gelooft dat de mensen dat verhaal slikken, is, ware er geen pandemie-omstandigheden, bijna grappig.

Afgelasten zou 1,8 biljoen yen (13,5 miljard euro) kosten

Over het echte motieven om te volharden ondanks tegenstand van het Japanse publiek, gezondheidsexperts en zelfs een lid van het Japanse Olympisch Comité, hebben IOC-functionarissen en de Japanse organisatoren nog niet gerept. Dat is deze: het IOC en de organisatoren dreigen miljarden euro’s te verliezen als Tokyo 2020 voor de tweede keer het slachtoffer wordt van het coronavirus. Japan heeft officieel 12,5 miljard uitgegeven aan de Olympische Spelen, hoewel overheidsaudits suggereren dat het werkelijke cijfer veel hoger ligt. Alles behalve 5,5 miljard is afkomstig van Japanse belastingbetalers.

De organisatoren zouden Japanse sponsors, die een recordbedrag van 2,75 miljard euro in het evenement hebben geïnvesteerd, moeten terugbetalen, bovenop de geschatte 650 miljoen euro die ze al hebben verbeurd aan de kaartverkoop vanwege het verbod op buitenlandse toeschouwers.

Volgens een recente studie van Takahide Kiuchi, een econoom bij het Nomura Research Institute, kunnen de kosten van annulering voor Japanse organisatoren oplopen tot 1,8 biljoen yen (13,5 miljard euro). Maar dat zou kunnen verbleken in vergelijking met de schade die de Spelen zouden kunnen toebrengen aan de op twee na grootste economie ter wereld als ze zouden veranderen in een superverspreidend evenement en Japan zouden dwingen opnieuw de noodtoestand voor het coronavirus uit te roepen, zei Kiuchi.

Japan kan Spelen niet cancelen – alleen IOC kan dat

Toen judoka Kaori Yamaguchi, bronzen medaillewinnaar in Seoul in 1988 en lid van het Japanse Olympisch Comité, vorige week zei dat de organisatoren ‘in een hoek waren gedreven’, bedoelde ze dit: alleen het IOC heeft de bevoegdheid om de Spelen te annuleren. Maar als Japan zou besluiten ze praktisch onmogelijk te maken door bijvoorbeeld waterdichte reisbeperkingen op te leggen aan alle buitenlandse bezoekers, zou het de kosten moeten dragen en het IOC moeten vergoeden voor eventuele verliezen als gevolg van claims van derden. In theorie zou het IOC Tokyo kunnen aanklagen voor al zijn verliezen, inclusief claims die het IOC ontvangt van tv-omroepen, media-outlets en sponsors die niet kregen waarvoor ze betaalden. Die claims kunnen in de miljarden euro’s lopen.

Het IOC is voor bijna 75 procent van zijn inkomsten afhankelijk van de verkoop van uitzendrechten en voor nog eens 18 procent van 15 topsponsors. Volgens een schatting zou het IOC zo’n 3,5 miljard euro aan uitzendinkomsten kunnen verliezen als de Spelen van Tokio worden afgelast. Deze week bevestigde de grootste bron van inkomsten van het IOC – de Amerikaanse omroep NBCUniversal – dat het de voorbereidingen voor 7.000 uur Olympische coverage op acht netwerken en meerdere digitale platforms opvoerde.

De Japanse premier Yoshihide Suga, die effectief heeft aangegeven dat zelfs de gekozen regering van een soevereine natie het IOC niet kan tegenhouden, heeft trouwens zelf ook baat bij de Spelen. Zijn liberaal-democratische partij (LDP) is vrijwel gegarandeerd van de overwinning bij de algemene verkiezingen van dit najaar. Maar Suga moet eerst potentiële uitdagers afwijzen bij een leiderschapsverkiezing in september, en heeft naar verluidt berekend dat een relatief probleemloze Olympische Spelen zijn kansen om de partij een maand later naar de stembus te leiden, zou vergroten.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20