Een van de IS-vrouwen die uit Syrië werd teruggehaald, is op vrije voeten

Een gevaarlijke zaak voor minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Want hoewel de focus vandaag grotendeels op corona ligt, blijft het uiterst gevoelige materie: de IS-vrouwen, die terugkeren uit Syrië.

  • In de zomer haalde Vivaldi zes van die vrouwen terug uit kampen in Syrië, samen met hun tien kinderen. Om die tien kinderen draaide de zaak, de zes meerderjarige moeders waren een gevaarlijk additioneel element.
  • “Ik kan u garanderen dat die zes dames achter slot en grendel zitten”, zo stelde minister Van Quickenborne vorige week nog na kritische vragen van N-VA-Kamerlid Koen Metsu.
  • Maar dat blijkt niet te kloppen, volgens informatie van De Morgen. Eén vrouw is al op vrije voeten. Ze werd in België bij verstek veroordeeld tot 5 jaar cel. Na haar repatriëring tekende ze prompt verzet aan tegen die veroordeling en half oktober verminderde de rechtbank haar straf tot drie jaar met uitstel. Ze kwam dus vrij.
  • In die zin is het, in dergelijk gevoelig dossier, extra pijnlijk dat het kabinet van Van Quickenborne verkeerd informeerde. Vlaams Belang, en in dit geval ook Koen Metsu van N-VA, volgen dat dossier nauwgezet. “Een vergissing, geen doelbewuste leugen”, zo stelt men ter verdediging. Maar de zaak komt zo weer volop onder de aandacht, met een stuntelende regering dus. 
Meer