Terugkeer IS-vrouwen leidt tot scherpe vragen in Kamer

Een derde zaak waarvoor men in zomertijd opnieuw de regering aan de tand wil voelen: de terugkeer van de IS-vrouwen uit Syrië. Ook daar eisten zowel N-VA als Vlaams Belang dat de betrokken ministers tekst en uitleg komen geven.

  • Het dossier gaat al lang mee: onder de Zweedse regering was er geen politieke ruimte om iets te doen aan het lot van de vrouwen. Die zijn destijds naar het “Kalifaat” getrokken, de IS-staat die plots op Syrisch en Iraaks grondgebied een barbaars regime installeerde. Na de val van dat Kalifaat raakten de meesten gevangen, samen met hun kinderen, in kampen gerund door Koerdische strijders.
  • Maar zij, en vooral de kinderen, hebben de Belgische nationaliteit: het was dus juridisch gezien aan de Belgische staat om iets te doen aan hun lot, zo was de redenering van voorstanders van repatriëring. De breuklijn over hoe de zaak aan te pakken, liep altijd tussen links en rechts: N-VA maar ook Open Vld wilden destijds in de regering niet weten van de terugname van de moeders, ook al worden die hier meteen aan Justitie overgeleverd.
  • De Vivaldi-regering neemt nu eindelijk wel initiatief, zoals ze al in maart had aangekondigd: vrijdag keerden zes moeders en hun gezinnen terug naar België. De moeders gaan de gevangenis in, de tien kinderen zouden door de jeugdrechter worden geplaatst.
  • In juni reisde een delegatie van Buitenlandse Zaken naar Syrië om de repatriëring voor te bereiden. Daarbij volgde een ondervraging van de vrouwen en werden DNA-stalen afgenomen, om zeker te zijn dat het om de juiste personen ging.
  • In Syrië zouden nog zeven moeders zijn: twee weigerden manifest vanuit het kamp Al Roj terug mee te komen. In Al Hol, een ander kamp, zouden er nog vier moeders verblijven. Maar daar zijn de omstandigheden niet veilig genoeg om de moeders te repatriëren.
  • “Met deze operatie brengt paars-groen de openbare veiligheid in gevaar“, zo reageert Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas. “Niemand kan immers garanderen dat deze terroristen plots wonderwel afstand hebben gedaan van hun ideologie. En dat geldt uiteraard ook voor hun kinderen.” Ook bij N-VA scherpe reacties: “Slachtoffers van terreur smeken om gehoord te worden, zij vangen bot. Terroristen worden zomaar gerepatrieerd. Berecht hen ginder en zorg hier voor de slachtoffers. Dat is onze verdomde plicht”, zo stelt Koen Metsu (N-VA).
Meer