Een op de drie 35- tot 44-jarigen moest spaarboekje aanspreken tijdens coronacrisis

De coronacrisis leidde tot ‘coronasparen’, zo werd vorige week nog bevestigd door de Nationale Bank. Maar er zijn wel verschillen per leeftijdscategorie, leert een enquête door de vergelijkingswebsite TopCompare.be.

Iets meer dan 1 op de 5 Belgen, 22 procent, heeft de voorbije maanden meer kunnen sparen, zo leert de enquête bij 1.001 respondenten uitgevoerd door het bureau Profacts, en dat ondanks alle economische onheil en toegenomen werkloosheid. Impulsieve aankopen in de winkel waren even onmogelijk, zo merkt TomCompare-CEO Quentin Denis op, net zoals horeca-uitgaven. Dat creëerde spaarmogelijkheden.

De enquête bevestigt de trend die op macro-economisch Europees niveau vastgesteld wordt. Gezinnen in de eurozone hebben tijdens het eerste kwartaal gemiddeld 16,9 procent van hun inkomen gespaard. De spaarquote bereikte daarmee en recordhoogte, zo meldde het Europese statistiekbureau Eurostat vorige week.

Ontsparen

Maar het onderzoek van TopCompare leert ook dat de ene leeftijdsgroep het al zwaarder te verduren kreeg dan de andere. Zo heeft 1 op de 3 landgenoten in de leeftijdsgroep van 35-44 jaar zijn spaarboekje moeten aanspreken. Dat is het hoogste cijfer van alle leeftijdsgroepen. Die groep kon dus helemaal niet sparen, maar moest ‘ontsparen’.

Denis: ‘Die leeftijdsgroep heeft doorgaans behoorlijk wat kosten. Velen in die groep hebben een gezin en moeten een hypothecaire lening afbetalen. Indien één van de partners een deel van zijn inkomen verliest, heeft dat meteen een impact op het gezinsbudget.’

Meer