Spaarboekjes zwellen aan tot 289 miljard euro

De Belgische gezinnen hebben in mei hun spaarboekjes fors laten aandikken. De gereglementeerde spaarrekeningen klokken af op 289,5 miljard euro, of ongeveer 4,3 miljard meer dan een maand eerder.

De spaarboekjes zwellen daarmee voor de tweede maand op rij aan, zo blijkt uit voorlopige cijfers van de Nationale Bank.

In maart was er nog een lichte daling van het spaargeld. Dat werd toen toegeschreven aan de coronacrisis. Sommige gezinnen zouden misschien aan hun spaargeld moeten zitten om hun inkomensverlies te compenseren.

‘Coronasparen’

Maar in april en vooral in mei dikten de spaarboekjes weer aan. In coronatijden spaart de Belg dus voort, ondanks de aanhoudende historisch lage rente. Mogelijk uit voorzorg, of omdat er onzekerheid hing rond sommige grote bestedingen zoals vakanties. Ook in Nederland was er in mei overigens sprake van ‘coronasparen’, met de grootste toename sinds 1998.

KBC maakte ook al cijfers voor juni bekend. Eind juni stond er bij KBC en de Franstalige tak CBC 48,01 miljard euro op de gereglementeerde spaarrekeningen. Dat was 2,2 miljard of 4,8 procent meer dan eind 2019.

Lees ook: Belgische gezinnen zitten op enorme berg cash

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20