Een omleiding van 6.500 km: Houthi’s beïnvloeden ook de geopolitieke relaties

Samengevat. De verstoring van de scheepvaartroutes door de Houthi-aanvallen in de Rode Zee heeft diepgaande gevolgen voor de wereldhandel en economie. Honderden schepen vermijden het Suezkanaal en varen een extra 6.400 km om Afrika heen, wat leidt tot hogere brandstofkosten, stijging van transportprijzen en een verlenging van reistijden met meer dan 10 dagen.

Waarom is dit belangrijk?

Deze verschuiving in maritieme routes beïnvloedt de wereldwijde handel en logistiek aanzienlijk. De toegenomen reistijden en kosten leiden tot hogere consumentenprijzen en verstoringen in de aanvoerketens, wat uiteindelijk bijdraagt aan inflatie en economische instabiliteit.

In het nieuws. Schepen die via de Bab-el-Mandebstraat bij Jemen passeren worden als legitieme doelwitten beschouwd door de Houthi's, die proberen de scheepvaart met Israël te verstoren. Maar ook schepen die niet van of naar Israëlische havens reizen worden aangevallen.

  • De Houthi's zijn een tribale organisatie uit het noorden van Jemen. De beweging is anti-imperialistisch, anti-Amerikaans en anti-Israëlisch, en wordt gesteund door Iran.
  • Als gevolg van deze aanvallen is het aantal
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer