Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 27 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

‘Een oenologische harakiri’: miljoenen liters Italiaanse wijnoverschotten worden handgel

Logo Business AM
Wijn Insider

01/10/2020 | Frank Van der Auwera | 3 min leestijd

Wijnoogst in de Casale del Giglio-wijngaard in Latina, nabij Rome. - Isopix

Het zal veel drinkende Italofielen pijn doen, maar de Italiaanse wijnbouw zit dit najaar nog met zoveel reservestocks opgezadeld, dat er van overheidswege dringend wordt ingegrepen.

Zeker na de eerste golf Covid-19, die ongemeen hard toesloeg in Bella Italia, halveerde de binnenlandse wijnconsumptie er tijdens de drie maanden durende lockdown, terwijl ook de export, vergeleken met vorig jaar, met zeker 4% kromp.

Een Italiaanse wijnmaker loopt in z'n opslagplaats
Isopix

En dat niet alleen in de traditionele afzetmarkten, maar ook in hét groeiland voor Italiaanse wijn van de voorbije jaren, in casu China. Daar snoeiden veel consumenten immers in hun wijnbudget, omdat wijn er nog exclusief als een luxe-item wordt beschouwd.

Bovendien wordt nu volop de oogst 2020 geplukt, waardoor straks naar schatting nog eens 45 miljoen hectoliter extra wijn moet verwerkt én gestockeerd worden, en dat met vaak nu al chronisch volle tanks op veel domeinen.

Volgens Ettore Prandini, de voorzitter van Italiës nationale landbouwassociatie ‘Coldiretti’, zit nu 4 op de 10 Italiaanse wijnproducenten in slechte papieren door de coronacrisis. Het equivalent van ongeveer 70 miljoen flessen wijn ligt er immers onverkocht in de cantina’s en moet dringend van de markt.

Wijnoogst in de Casale del Giglio-wijngaard in Latina, nabij Rome.
Wijnoogst in de Casale del Giglio-wijngaard in Latina, nabij Rome. – Isopix

Een van de voor veel wijnmakers pijnlijkste ingrepen, waar de overheid al sinds juni ruim 50 miljoen euro voor klaar heeft liggen, is daarom de distillatie van deze ‘overbodige’ wijn naar ontsmettingsmiddelen op alcoholbasis. Lees: de handgel, onder andere, waarmee we het virus bestrijden tijdens onze live contacten.

Het gaat daarbij niet alleen om ordinaire bulkwijn die zo een onverwachte bestemming krijgt, maar zelfs producten met DOC-status, wat een Italiaanse krant dan ook omschreef als een regelrechte ‘oenologische harakiri’.

Om 10 liter van deze 92% proof alochol te distilleren, is er trouwens ongeveer 100 liter wijn nodig. Rood of wit heeft geen belang, dus misschien wast en ontsmet u binnen enkele maanden uw handen wel met een Montepulciano, Grillo of Nero d’Avola …

Source: 8AM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks