Een nieuwe VS-ambassadeur voor België: Michael Adler

  • Het is de Washington Post die de primeur brengt: de Amerikaanse president Joe Biden is volop bezig zijn puzzel te leggen van benoemingen in de Amerikaanse diplomatie. Anders dan in ons land, waar de diplomaten onder druk worden gezet om toch maar een partijkaart te nemen, zodat ze carrière kunnen maken, zijn er bij de Amerikanen beroepsdiplomaten en daarnaast een pak rechtstreeks benoemde ‘politieke’ diplomaten.
  • Het is aan de VS-president om die te benoemen: elke vier jaar worden dus carrières gemaakt en gekraakt. De Belgische post is best gegeerd: Brussel is een behoorlijk internationale stad en dit land is niet belangrijk genoeg om er een beroepsdiplomaat op te zetten. Bovendien zijn ook de EU en de NAVO hier gevestigd: er zijn dus ook nog andere Amerikaanse ambassadeurs die in Brussel verblijven.
  • De Post weet nu dat Biden zijn namen klaar heeft. Zo wordt Rahm Emanuel, de voormalige stafchef van Obama, de nieuwe ambassadeur in Japan; krijgt Cindy McCain, de weduwe van John McCain, een post bij de VN; krijgt fundraiser David Cohen de job van ambassadeur in Canada en Ken Salazar, een oud-minister, dezelfde taak in Mexico. Denise Bauer, die tijdens de verkiezingscampagne een vrouwennetwerk voor Biden leidde, mag naar Parijs.
  • Voor België valt de naam van Michael Adler. Dat is een rijke vastgoedondernemer uit Miami, die voor Biden al jarenlang geld inzamelt. De twee kennen elkaar al sinds de jaren ’70. In 2020 riep Adler via de joodse media in Florida de lokale joodse bevolking op om massaal op Biden te stemmen: hij heeft diepe connecties met die belangrijke minderheid in Florida.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20