Kwart minder hypotheken in eerste drie maanden 2020

De Vlaming heeft in het eerste kwartaal van 2020 zoals voorspeld veel minder vaak geleend dan eind 2019. Dat schrijft De Tijd.

Er zijn in het eerste kwartaal van 2020 bijna een kwart, 23 procent, minder hypotheekleningen geopend dan op het einde van 2019. Dat was voorspeld: de woonbonus is namelijk afgeschaft. Daarom probeerden veel Vlamingen nog voor het einde van het jaar een huis te kopen.

48.000 nieuwe hypotheken

Het effect van de coronacrisis is in deze cijfers beperkt, enkel in de laatste twee weken van maart kon u geen hypotheek meer afsluiten, en de scherpe daling dus ook helemaal niet onverwacht. In totaal zijn er 48.000 hypotheekleningen afgesloten, zegt sectorfederatie Febelfin. Het gaat om 6,3 miljard euro in totaal. Dat bedrag daalt gelijkwaardig, met 24 procent.

Voor het volgende kwartaal zal de coronacrisis wel een effect hebben. Dringende aktes mochten dan wel nog doorgaan, maar sinds de lockdown ligt de immomarkt tijdelijk stil. Dat betekent meteen ook weinig actie bij de banken.

14 procent herfinanciert

Hoe zit de daling van hypotheken verdeeld? Er zijn 30 procent minder hypotheken voor aankoop of bouwen van een woning. Aankoop- en renovatiecombinaties daalden met 22 procent. Het aantal herfinancieringen bij een andere bank steeg dan weer met 14 procent.

Gemiddeld hebben gezinnen een lening van 168.000 euro staan, voor een aankoop van 177.000 euro. 90 procent van de kredietnemers kiest voor een vaste rentevoet.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20