Vastgoedmarkt bevriest helemaal door corona

De coronacrisis heeft een immense invloed op de vastgoedsector, weet de vastgoedbarometer van notarisfederatie Fednot.

Van begin dit jaar tot het einde van het eerste kwartaal op 29 maart, daalde het aantal vastgoedttransacties in België met 7,9 procent. Voor de coronacrisis daalde de markt tegenover vorig jaar slechts met 0,4 procent. De sector verwachtte een daling in het eerste kwartaal van 2020, door de afschaffing van de woonbonus. Maar de daling is veel groter dan verwacht.

Coronamaatregelen

De coronamaatregelen van de regering steekt de vastgoedmarkt stokken in de wielen, zo maken de cijfers voor maart duidelijk. Een huis kopen zonder bezichtiging, is uitzonderlijk.

In de week van 16 maart, toen de regels in België voor het eerst verstrengd werden, daalde de verkoop met maar liefst 27,7 procent, vergeleken met dezelfde week in 2019. De week erop waren er 39,3 procent minder.

Antwerpen zwaarst getroffen

In Antwerpen daalde het aantal transacties vorig kwartaal met 14,5 procent, dat is de zwaarst getroffen provincie. Ook Oost-Vlaanderen kreeg een stevige klap, met 13 procent minder. West-Vlaanderen hield dan weer stand, dankzij de markt in tweede verblijven aan de kust, slechts een daling van 4,9 procent.

Op lange termijn heeft de Belgische vastgoedmarkt zich eerder stabiel getoond. Volgens Fednot herstelde de markt zich in ons land na de financiële crisis bijvoorbeeld, heel snel. In andere landen was dat niet het geval. Een glazen bol hebben ze bij Fednot niet.

‘Het is niet uit te sluiten dat de gevolgen van de coronacrisis groter zullen zijn, qua vastgoedactiviteit, maar ook qua prijzen’, waarschuwen de notarissen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20