Eén dag na het pensioenakkoord kwam de Commissie Vergrijzing het feestje al vergallen

Dat Vivaldi nu niet het grote historische pensioenakkoord sloot dat de bakens definitief verzet, was maandag wel al duidelijk. Maar een nieuw rapport van de Commissie Vergrijzing van de Hoge Raad van Financiën, wrijft het er wel erg pijnlijk in.

Die Commissie kwam gisteren met haar jaarverslag, en dat oogde bitter: de kosten zijn, ten opzichte van vorig jaar, alweer met 0,3 procent van het bbp toegenomen tegen 2070. Met andere woorden: daar waar Vivaldi zo hard voor knokte, lijkt nu al verdampt.

  • Daarbij becijferen ze dat tegen 2050 de sociale uitgaven zullen stijgen naar 30,1 procent van het bbp, tegenover nu 25,7 procent. Die stijging maakt eigenlijk de overheidsuitgaven op lange termijn onbetaalbaar, als men niet ingrijpt. Niets nieuw dus allemaal, maar wel heel pijnlijk in het licht van de pensioendeal waar Vivaldi zo over triomfeerde.
  • Opvallend is dat de Commissie Vergrijzing net wijst naar de demografie, als grote oorzaak. Want op de persconferentie van maandag sprak premier Alexander De Croo (Open Vld) nog van een meevaller op dat vlak. “Voor een keer helpt de demografie ons, we hebben een veel betere evolutie in onze bevolking dan het Planbureau altijd dacht”, zo stelde de premier toen.
  • Alleen, dat blijkt helemaal niet uit de cijfers van de Commissie Vergrijzing. Zij zien het aantal werkenden veel minder snel stijgen dan het aantal gepensioneerden. Minder schouders dus om de lasten te dragen: nu zijn er 1,8 werkenden per gepensioneerde, in 2070 is dat nog maar 1,4, volgens hun modellen.
  • En pijnlijk, ook het Planbureau, dat op de persconferentie aanwezig was, wist niet wat De Croo dan bedoelde met zijn “meevaller”. “Wat de regering bedoelt met die verandering in demografie, daar kan ik niet op antwoorden”, zo stelde Saskia Weemans van het Planbureau aan De Tijd
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.