Peter Schiff, een econoom die bekend is geworden door de financiële crisis in 2008 maanden vooraf te voorspellen, waarschuwt dat de Amerikaanse economie opnieuw op het punt staat in elkaar te storten. “Deze keer zal het geen generale repetitie zijn zoals bij de start van de coronacrisis”, klink het.
Het gaat niet goed met de aandelenmarkten. Sinds de rentevergadering van de Federal Reserve vorige week kleuren de koerstabellen bloedrood. Vandaag is er wel sprake van een teer herstel, maar experts waarschuwen dat er ons een volatiele periode te wachten staat. Beleggers vrezen onder meer dat een te snelle verstrakking van het Amerikaanse geldbeleid kan leiden tot een recessie. “Maar zelfs wanneer een recessie wordt vermeden, zien we een neerwaarts risico op de beurzen”, zei David Kostin, strateeg bij Goldman Sachs, eerder deze week.
“Het echte werk”
De Bel20 noteert, na een miniem herstel (+0,5 procent) dinsdag, nog altijd 10 procent lager in vergelijking met de start van het jaar. De Eurostoxx50 heeft al 18 procent verloren sinds de start van 2022. De Nasdaq bevindt zich intussen in een berenmarkt. De techindex noteert dit jaar al 25 procent in het rood. Ook voor de overige Amerikaanse indexen ziet de toekomst er allesbehalve rooskleurig uit.
Schiff voegt zich nu bij de groep pessimistische analisten. Via Twitter waarschuwt hij dat de Amerikaanse economie opnieuw in elkaar zal storten. “Deze keer zal het geen generale repetitie zijn zoals bij de start van de coronacrisis”, aldus de econoom. “Dit wordt het echte werk. We zullen bedrijven niet vragen te sluiten, ze zullen geen andere keuze hebben dan te sluiten. Tientallen miljoenen zullen ontslagen worden en hun jobs zullen voor altijd verdwijnen.”
Het is zeker niet de eerste keer dat Schiff zo’n onheilspellende voorspelling doet. Hij trok ruim een decennium geleden alle aandacht naar zich toe toen hij als één van de weinige analisten de financiële crisis van 2008 maanden vooraf had voorspeld.
Correlatie Bitcoin en techaandelen
Schiff haalt met de regelmaat van de klok ook uit naar de cryptomunten. Meer dan eens heeft hij het einde van Bitcoin en de andere digitale munten voorspeld. Toen nu toe is die voorspelling niet uitgekomen. Dat neemt niet weg dat ook de cryptomarkt gebukt gaat onder wat er zich afspeelt op de financiële markten. De waarde van Bitcoin is ruim gehalveerd sinds het hoogtepunt in november. Toen was de munt even 68.000 dollar waard. Vandaag betaal je 31.000 dollar voor de grootste cryptomunt op de markt.
Verschillende experts hebben intussen al opgemerkt dat de koersbewegingen van Bitcoin almaar meer een weerspiegeling zijn van hoe Amerikaanse tech-aandelen schommelen. Volgens Schiff zal die correlatie binnenkort tot een einde komen. “Ik denk dat die correlatie kan verbreken als de Nasdaq een berenmarktrally (een korte heropleving van de aandelenkoersen in een berenmarkt red.) heeft terwijl Bitcoin blijft dalen”, schrijft hij op Twitter. Ook miljardair Mike Novogratz denkt dat deze correlatie zal verbreken en verwacht “meer pijn in de toekomst” in beide markten.
(fjc)