Bitcoin gehalveerd sinds hoogtepunt. Is de magie weg?

De koers van Bitcoin blijft maar afkalven, met maandagmiddag een dagverlies van ongeveer 3 procent op de tabellen, tot 33.500 dollar. Zelfs de grootste cryptobelievers vragen zich stilaan af of de topdagen van november 2021 nog gaan terugkeren.

  • Met een slotkoers rond 34.000 dollar liet Bitcoin vorige week voor de zesde keer op rij een verliesweek zien. Zo’n lange rode reeks van zes weken is best uitzonderlijk, want dat was geleden van 2014, zo merkte de cryptowebsite Cointelegraph op.
  • De koersbewegingen van Bitcoin en andere cryptomunten gingen de voorbije weken hand in hand met de beurskoersen van Big Tech-bedrijven. Wanneer aandelen als Amazon of Tesla de dieperik in gingen, werden de cryptomunten meegesleurd.
  • Tegenover de hoogste koers ooit – de cryptomunt klom op 10 november 2021 tot net geen 69.000 dollar op sommige platformen – gaat het intussen om een halvering. Wie pas toen op de Bitcointrein sprong, is dus virtueel de helft van zijn inleg kwijt.
  • Maar wat cryptobeleggers wellicht nog het meest verontrust: de schwung lijkt uit de markt. De koers schommelt dit jaar grosso modo rond 40.000 dollar in de bandbreedte 33.000 – 47.000, zonder de spectaculaire uitschieters uit het verleden. Dat levert minder kansen op speculatieve winsten op.
  • Bitcoin breekt ook met de traditie dat het voorjaar koerswinst oplevert. Tegenover 1 januari (47.733 dollar) is Bitcoin 30 procent van zijn waarde kwijtgespeeld.
  • De kleinere bandbreedte is wel goed nieuws voor wie gelooft in Bitcoin als betaalmiddel. Hoe waardevaster de cryptomunt wordt, hoe meer handelaars geneigd zullen zijn om Bitcoin te aanvaarden én bij te houden. Bij grote schommelingen zullen veel handelaars of geen Bitcoin willen aanvaarden, of de munt meteen omzetten in een klassieke munt als euro of dollar, om wisselkoersrisico’s te vermijden.
  • Het wordt de komende dagen uitkijken of de koers van Bitcoin onder de psychologische kaap van 30.000 dollar duikt. De bekende cryptocriticus Peter Schiff voorspelt een zware crash als dat zou gebeuren.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20