Azië valt stil

Azië valt stil
Shanghai, China – VCG/VCG via Getty Images

De Wereldbank heeft opnieuw de groeiverwachtingen voor China verlaagd. Andere landen worden ongewild meegesleurd in de val.

Waarom is dit belangrijk?

De economische problemen van China; lage groei, lage inflatie en voordien deflatie, een zieke vastgoedsector… worden steeds duidelijker. Wanneer de grootste economie van Azië in het slijk zit, worden de partners ook met problemen geconfronteerd.

In het nieuws: De Wereldbank verlaagt de groeivooruitzichten van China voor 2024.

In april werd de groei voor China in 2024 nog op 4,8 procent geraamd. Net onder de gebruikelijke 5 procentgrens die China hanteert. Nu wordt die verlaagd naar 4,4 procent. Uit een recente rondvraag bij meer dan 1.000 bedrijven blijkt het vertrouwen op een goed herstel bijzonder laag.

  • Tegelijkertijd werden ook de vooruitzichten van andere Zuidoost-Aziatische landen verlaagd. Onder meer van de Filipijnen, Thailand en Vietnam.
  • Sinds de jaren 1960 staat het werelddeel op haar laagste groei, wanneer verschillende crises zoals de oliecrisis en de coronapandemie buiten beschouwing worden gelaten.
  • Dit komt toch als een verrassing. Aaditya Mattoo, hoofdeconoom bij de Wereldbank voor Oost-Azië en de Pacific, zei aan de Financial Times dat gedacht werd dat “China’s opleving na de strenge pandemiecontrole duurzamer en belangrijker zou zijn dan het bleek te zijn”.
  • Alleen lijkt China nu eerst te moeten afrekenen met tegenvallende detailhandelverkopen (die staan nu lager dan voor de pandemie), een vastgoedcrisis die moeilijk te beteugelen is, stijgende schulden en een tekort aan buitenlands investeringsgeld.

Doelwit

  • Wat China nu nodig heeft, vindt Mattoo, is een serieuze hervorming van de dienstensector. Het is een tak in de economie die het land te veel links heeft laten liggen, wanneer het de focus legde op groei door middel van onroerend goed en investeringen.
  • Een deel van het probleem bevindt zich buiten de grenzen van China, of zelfs Azië. De wereldwijde vraag naar exportgoederen uit de regio is teruggevallen. In China is de export met 10 procent gedaald tegenover het tweede kwartaal van 2022. In Indonesië en Maleisië zelfs met 20 procent.
  • De regio, maar meer specifiek China, was doelwit van onder meer de Amerikaanse Inflation Reduction Act en de Chips and Science Act. Respectievelijk een serie investeringen in de groene energiesector en een embargo voor de meest geavanceerde (chips)technologie en kennis.
  • Met de Inflation Reduction Act werd heel wat van de productie de VS binnengebracht. Zuidoost-Aziatische landen zagen hun bijdrage aan deze toeleveringsketen, en dus hun export, opdrogen. 

“Oneerlijk”

  • Volgens de Wereldbank zijn de lagere groeivooruitzichten een rechtstreeks effect van het beleid van Joe Biden.
    • Voordien zorgden de spanningen tussen de VS en China ervoor dat China veel binnen Azië bleef exporteren, wat de landen in deze regio goed uitkwam. Nu verschuift ook dit deel van de handel naar andere regio’s.
    • In tegenstelling tot Zuidoost-Azië, zijn de Amerikaanse buren Canada en Mexico vrijgesteld van de handelsbarrières. De onderlinge handel tussen hen is dan ook niet verkleind.
  • Indonesië uitte al kritiek. Heel wat van de mineralen uit het land worden “oneerlijk” buitengesloten van een pakket Amerikaanse subsidies voor groene technologie. Indonesië zit op de grootste nikkelvoorraad ter wereld, essentieel voor de fabricage van batterijen voor elektrische voertuigen. Het land vraagt een gelijkaardige behandeling als Mexico en Canada.
  • Omliggende landen zien de bui die over China hangt. Ook Vietnam wil een gepersonaliseerde aanpak nadat het land en de VS recent hun handelsrelaties hebben opgefrist. De economische groei voor Vietnam in 2024 werd in april nog op 6,5 procent geraamd. Die werd nu teruggeschroefd naar 5,5 procent. (kg)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.