Een ecokrediet, in de volksmond ook vaak een groene lening genoemd, is een kredietvorm die je af kunt sluiten op het ogenblik dat je een milieuvriendelijke auto gaat kopen of als je één of meerdere energiebesparende investeringen uit wilt voeren in en om je woning. Steeds meer financiële instellingen bieden vandaag de dag interessante ecoleningen aan waar niet alleen het milieu, maar zeker ook je financiën van mee zullen profiteren.
Waarvoor kan ik een ecokrediet afsluiten
Een ecokrediet kun je aangaan om verschillende energiebesparende investeringen te doen aan je woning. Hierbij kun je onder andere denken aan:
- het plaatsen van thermische kranen,
- het plaatsen van zonnepanelen,
- het plaatsen van een zonneboiler,
- het plaatsen van een windmolen,
- het plaatsen van een warmtepomp,
- het plaatsen van een HR-verwarmingsketel,
- het plaatsen van dubbele beglazing,
- het aanbrengen van dakisolatie,
- het aanbrengen van vloerisolatie,
- het aanbrengen van muurisolatie,
- het aanschaffen van een milieuvriendelijke auto.
Natuurlijk kun je, om er zeker van te zijn dat een kredietverstrekker je ook echt een ecokrediet zal verstrekken, vooraf nagaan of de investering die je uit wilt voeren tot de milieuvriendelijke werkzaamheden wordt gerekend.
Voordeliger lenen voor groene investeringen
In het verleden kreeg je op het moment dat je een ecokrediet afsloot een extra korting op je aangifte personenbelasting. Hoewel dit inmiddels weer terug is gedraaid door de overheid, zijn er nog altijd interessante ecoleningen af te sluiten. Gelukkig heeft de afschaffing van de renteaftrek er niet voor gezorgd dat de ecolening volledig van de baan is. Integendeel zelfs: de meeste kredietverstrekkers willen nog altijd een mooi gebaar maken en mensen die energiebesparende maatregelen willen treffen tegen extra gunstige tarieven en voorwaarden geld laten lenen.
Waarom een ecokrediet afsluiten?
Een groot deel van de huizen in ons land zijn ouder dan 50 jaar. Renovaties en milieubewuste aanpassingen zullen zich dan ook steeds meer op de voorgrond plaatsen. Een steeds grotere groep huizenbezitters gaat dan ook serieus overwegen om energiebesparende investeringen te doen en op die manier energiekosten te verlagen. Naast belangrijke milieuvriendelijke keuzes bij plegen van onderhouds- of renovatiewerkzaamheden, is het kiezen van een zo gunstig mogelijk krediet of lening eveneens essentieel. Voordat je een ecokrediet af gaat sluiten, zul je dan om aandachtig alle mogelijkheden en kosten onder de loep moeten nemen.
Verschillende ecokredieten
Wanneer je geld wilt lenen voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen dan kunnen de eisen en tarieven aanzienlijk verschillen bij diverse kredietverstrekkers. Toch kun je in de regel wel stellen dat je met een gerust hart voor alle vaak voorkomende milieuvriendelijke investeringen een ecokrediet aan kunt vragen. Uiteraard dien je wel altijd een bewijs te overleggen dat je deze investering ook daadwerkelijk uit hebt gevoerd. Dit kun je doen door de kredietverstrekker een factuur, een offerte of een bestelbon te tonen van de producten of werken die je met behulp van het ecokrediet gaat betalen. Wanneer je niet over dergelijke bewijsstukken beschikt, kan een kredietverstrekker je immers weigeren om je, een vaak voordeliger, ecokrediet te verstrekken.