ECB-voorzitster Lagarde: ‘Solidariteit is eigenbelang’

In een open brief roept Christine Lagarde, de voorzitster van de Europese Centrale Bank, op tot een solidair antwoord op de coronacrisis. ‘Als niet elk land geneest, lijden ook de andere. Solidariteit is eigenbelang’, schrijft ze.

Donderdag komt de Eurogroep – de ministers van Financiën van de eurozone – opnieuw samen om een akkoord te vinden over een pakket van steunmaatregelen. Een eerste overleg in de nacht van dinsdag op woensdag mislukte. Het grote twistpunt is de uitgifte van ‘coronabonds’ of gemeenschappelijk schuldpapier. Zuidelijke lidstaten zijn vurige voorstanders, maar een aantal noordelijke lidstaten – Nederland op kop – wijzen dat idee resoluut af.

Lagarde benadrukt in een open brief dat de ECB ‘alles doet wat ze kan’ om de monetaire repercussies op te vangen. Zo zorgt de Europese Centrale Bank er met een nieuwe kredietlijn voor dat banken ongeveer 3.000 miljard euro kunnen lenen aan een negatieve rente. Op die manier kunnen ze kredieten verstrekken aan ondernemingen die het nodig hebben, aldus Lagarde. Daarnaast is er een massaal opkoopprogramma van obligaties.

Samen sterker

Maar, zegt de Française, ‘onze reactie wordt nog sterker als beleidsmaatregelen elkaar versterken’. Het budgettaire antwoord van de eurolanden moeten krachtig zijn, benadrukt ze. ‘Overheden moeten elkaar ondersteunen, zodat ze samen op de best mogelijke manier kunnen reageren op een schok die iedereen treft, maar waarvoor niemand verantwoordelijk is.’

Volgens de ECB-voorzitster is het nu vooral zaak om de budgettaire en monetaire beleidsmaatregelen volledig op elkaar af te stemmen. Dat is ‘de beste manier om onze productiecapaciteit en werkgelegenheid te beschermen. Alleen zo kunnen we terugkeren naar duurzame groei en houdbare inflatie zodra de uitbraak van het coronavirus achter de rug is.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20