Europees overleg over steunpakket van 540 miljard euro opgeschort

De Europese ministers van Financiën zijn in de nacht van dinsdag op woensdag niet tot een akkoord gekomen over een steunpakket van 540 miljard euro voor de Europese economie. Donderdag volgt er een nieuwe poging.

Dat maakte Mario Centeno, de voorzitter van de Eurogroep, woensdagmorgen bekend. De videoconferentie begon dinsdagnamiddag om 16 uur, duurde de hele nacht en draaide – naar verluidt – uit op een bitse strijd tussen de Nederlandse en Italiaanse minister. De twee staan diametraal tegenover elkaar met hun standpunten en weigeren water bij de wijn te doen.

Alles draait rond de felbesproken eurobonds of coronabonds. Dat zijn obligaties of schuldleningen op Europees niveau. Overheden en bedrijven kunnen die uitgeven om hun schulden, uitgaven of investeringen te financieren. Zo’n instrument bestaat nog niet, maar komt vooral de financieel zwakkere landen van pas. Zij betalen in dat geval een lagere lente dan wanneer ze zelf leningen afsluiten.

Nederland

Nederland, een financieel sterker land, ziet dat helemaal niet zitten, omdat de rentekosten dan oplopen. Landen als Duitsland, Finland, Oostenrijk en Denemarken volgen onze noorderburen. Italië heeft dan weer Spanje en Frankrijk in zijn kielzog.

Blijkbaar lag er rond middernacht een compromistekst op tafel, waarin Frankrijk en Duitsland zich konden vinden. Maar hardliners Nederland en Italië nog niet. ‘Na 16 uur discussie zijn we dicht bij een akkoord, maar we zijn er nog niet’, tweette Mario Centeno. ‘Mijn doelstelling blijft een solide Europees vangnet tegen de gevolgen van Covid-19 om werknemers, bedrijven en landen te beschermen’, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20