ECB toont terughoudendheid: rentetarieven onveranderd, geen nieuwe stimuli

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rentetarieven donderdag onveranderd gelaten. Er komen voorlopig ook geen andere maatregelen om de economie in de eurozone te ondersteunen. Eerst wil de monetaire autoriteit van de eurozone het resultaat van haar schuldopkoopprogramma afwachten.

Recentelijk breidde de ECB dat miljarden-opkoopprogramma nog uit. Elke maand, en dat tot eind juni 2021, koopt de Europese centrale bank voor 1,35 miljard euro aan overheids- en bedrijfsobligaties op. Dit zou zowel staten als bedrijven moeten helpen, omdat ze kunnen profiteren van een lage rente op hun schulden.

Het bedrag van het opkoopprogramma werd in juni nog verdubbeld en de termijn verlengd. Nu wordt dus een pauze ingelast. Analisten hadden dat ook verwacht. De drastische beslissing van het opkoopprogramma werd snel (bijna overhaast) gemaakt in tijden van acute economische stress. Nu wil de centrale bank eerst de doeltreffendheid en de onvoorziene effecten van dat beleid analyseren.

De ECB rekent voor dit jaar op een zware recessie in de eurozone – een economische krimp van 8,7 procent – en een inflatie op bijna nul.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20