ECB komt met vuurwerk: bazooka met 600 miljard euro uitgebreid

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat haar programma voor de opkoop van schuldpapier uitbreiden met 600 miljard euro.

Het bedrag wordt daarmee uitgebreid van 750 miljard tot 1.350 miljard euro. Bovendien wordt de duur van het noodprogramma met een half jaar verlengd tot einde juni 2021. De ECB steekt het geld in het zogenaamde Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). De centrale bank hoopt via de uitzonderlijke koopprogramma’s de rente op obligaties naar beneden te jagen, wat het lenen van geld goedkoper moet maken voor zowel staten als bedrijven. De monetaire stimulans moet de Europese economie helpen om sneller uit de coronacrisis te komen.

Inflatiegevaar?

ECB-voorzitter Christine Lagarde liet eerder al uitschijnen dat ze van plan was om extra geld in de economie te pompen. De omvang van het opkoopprogramma zou ‘zo breed en zo lang als nodig aangepast worden’, klonk het eind april. Economen hadden vooraf een uitbreiding verwacht, maar niet zo ruim. Het betekent dat de ECB dit jaar op weg is om voor meer dan 1.700 miljard euro aan activa op te kopen.De keerzijde daarvan is dat er veel meer geld in omloop komt, wat in theorie hoge inflatie kan veroorzaken. Maar de ECB schat dat risico momenteel laag in, omdat de Europese economie in een zware recessie zit.

Rente onveranderd

De rentetarieven in de eurozone houdt de ECB onveranderd. Hier heeft de centrale bank sowieso niet veel speelruimte meer, want de tarieven staan al jaren op een historisch laag niveau.

Lees ook: Lagarde zet Duitse rechters op hun-plaats: ‘ECB legt enkel verantwoording af aan Europa’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20