Er gaan binnen de Europese Centrale Bank (ECB) meer en meer stemmen op om in juni de rente te verlagen. Ook hoofdeconoom Philip Lane is er nu van overtuigd dat de rente volgende maand naar beneden kan.
In het nieuws: Het is zo goed als zeker dat de ECB op 6 juni het mes zal zetten in de rente.
- Lane merkt in een gesprek met de Financial Times op dat de inflatie voldoende is afgezwakt om voor de eerste keer de beleidsrente te wijzigen. “Behoudens grote verrassingen, nemen we op dit moment voldoende waar om het hoogste niveau van restrictie weg te nemen”, klinkt het.
- De inflatie in de eurozone bedroeg in april 2,4 procent (op jaarbasis). Dat is een evenaring van het inflatiecijfer in maart.
- Daarmee treedt Lane onder meer in de voetsporen van ECB-voorzitter Christine Lagarde. Ze zei vorige week in een gesprek met RTE One dat ze ervan overtuigd is dat de inflatie onder de controle is. “De kans is dus zeer groot dat we in juni de rente gaan verlagen”, klonk het.
Eerste renteverlaging van de grootste economieën
Opgemerkt: Kans is zeer groot dat de ECB de eerste monetaire instelling van de grootste economieën zal zijn die de rente verlaagt. De Federal Reserve en de Bank of England zullen waarschijnlijk wachten tot na de zomer om hetzelfde te doen.
- Enkele kleinere centrale banken zijn de ECB wel al voorgegaan. Zo hebben de monetaire instellingen van Zwitserland, Zweden, Tsjechië en Hongarije al geknipt in de rente.
- Waarom willen de Fed en Bank of England nog even wachten om het geweer van schouder te veranderen? In beide regio’s ligt de inflatie nog boven het gewenste niveau.
- Ondanks een forse afzwakking van de Britse inflatie van 3,2 procent in maart naar 2,3 procent in april reageerden de experts en markten teleurgesteld op het inflatierapport. In de prognoses werd er uitgegaan van een inflatie van 2,1 procent. Daarmee verdween de hoop op een renteverlaging in juni als sneeuw voor de zon.
- In de Verenigde Staten zijn de consumentenprijzen in april met gemiddeld 3,4 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Dat is 1,4 procentpunt meer dan de Fed-doelstelling.
- Lane gaat in het interview met de Financial Times dieper in op het verschil tussen de inflatie in de eurozone en de VS. “De eurozone werd na de inval van Rusland in Oekraïne zwaarder getroffen door de stijgende energieprijzen dan de VS. Die energieshock is grotendeels verteerd, met fors dalende energieprijzen als gevolg”, aldus de hoofdeconoom. Daarenboven is de economische groei in de eurozone lager dan in de VS, waardoor de kans kleiner is dat de inflatie in de monetaire unie opnieuw een boost zal krijgen.
- In de VS blijft de arbeidmarkt overigens krap, waardoor de werknemers hogere lonen kunnen eisen. Die extra koopkracht heeft een opwaarts effect op de geldontwaarding.
Maar: Een renteverlaging in juni betekent niet dat de ECB in de daaropvolgende vergaderingen dezelfde beslissing zal nemen.
- “De rente moet voldoende restrictief blijven”, merkt Lane op. “We moeten vermijden dat de inflatie plots weer de hoogte inschiet. Het zal in dat geval bijzonder moeilijk zijn om de prijsstijgingen te temperen. Binnen die restrictieve zone hebben we wel wat speling.”
- Hij voegt eraan toe dat het tempo waarin de centrale bank dit jaar de rente verlaagt, bepaald zal worden door de beoordeling van gegevens.
Impact op de euro
Ook dit nog: Als de ECB de rente vroeger verlaagt dan haar Amerikaanse evenknie komt de euro onder druk te staan.
- Een zwakkere euro zorgt ervoor dat de producten die we uit de VS invoeren, waaronder olie, duurder zijn. Experts waarschuwen dat dat de inflatie opnieuw de hoogte kan injagen.
- Lane wijst erop dat tegelijkertijd de rentes op de kapitaalmarkt in de eurozone zijn opgelopen in tandem met die van de VS. Dat werkt in zijn ogen weer verkrappend.