Europese bedrijven staan voor steeds grotere uitdagingen door Chinese economie die vertraagt


Key takeaways

  • Europese bedrijven snijden in hun kosten en schroeven investeringsplannen terug vanwege de vertragende economische groei in China.
  • De aanhoudende vastgoedcrisis heeft gevolgen gehad voor de consumentenbestedingen en heeft geleid tot hevige prijzenoorlogen in sectoren zoals elektrische voertuigen.
  • Volgens Jens Eskelund, voorzitter van de Kamer van de EU in China, moeten de voordelen eerlijker verdeeld worden tussen China en de EU.

Europese bedrijven ondervinden steeds meer problemen in China door een samenloop van factoren, waaronder een vertragende economische groei en hevige concurrentie. Uit een recent onderzoek van de Kamer van Koophandel van de Europese Unie in China komt een somber beeld naar voren: bedrijven snijden actief in hun kosten en schroeven hun investeringsplannen terug.

De vertraging wordt toegeschreven aan een aanhoudende vastgoedcrisis die de consumentenuitgaven aanzienlijk heeft beïnvloed, waardoor het economisch herstel verder wordt belemmerd. Deze traagheid heeft, in combinatie met overcapaciteit in belangrijke sectoren zoals elektrische voertuigen, als gevolg van agressieve overheidssubsidies, geleid tot felle prijzenoorlogen. Daardoor worden de winstmarges van Europese bedrijven die in China actief zijn uitgehold.

Onevenwicht in bilaterale handelsbetrekkingen

Terwijl Chinese bedrijven agressief op zoek gaan naar nieuwe markten overzee om de binnenlandse uitdagingen te compenseren, groeit in Europa de bezorgdheid over de mogelijke gevolgen van de stijgende Chinese import voor de lokale industrieën en banen. De heffing van invoerrechten op Chinese elektrische voertuigen door de EU vorig jaar onderstreept de groeiende bezorgdheid over oneerlijke handelspraktijken.

Jens Eskelund, voorzitter van de Kamer van de EU in China, wijst op het onevenwicht in de bilaterale handelsbetrekkingen en benadrukt dat de voordelen eerlijker verdeeld moeten worden. Eskelund erkent de inspanningen van China om de consumentenbestedingen te stimuleren, maar benadrukt dat het belangrijk is om de groei van het aanbod af te stemmen op de vraag om een duurzaam bedrijfsklimaat te creëren.

Ondernemersvertrouwen daalt

De resultaten van de enquête wijzen op een aanhoudende daling van de winstgevendheid en een voortdurende erosie van het ondernemersvertrouwen onder Europese bedrijven in China. Met 500 aangesloten bedrijven die aan de enquête deelnamen, onderstrepen de bevindingen het uitdagende landschap waarmee Europese bedrijven te maken hebben te midden van krimpende winstmarges.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.