Duwen 100 Chinese merken Tesla straks in de marge?

Duwen 100 Chinese merken Tesla straks in de marge?
Een BYD Seal elektrische sedan op de India Auto Expo 2023 (Foto door Amarjeet Kumar Singh/Anadolu Agency via Getty Images)

Een tsunami van Chinese automerken staat klaar om Europa te overspoelen. Op Business AM Radio had Alain De Jong van Gocar.be het woensdag over een honderdtal merken dat straks bij ons te koop zal worden aangeboden. Goed nieuws voor consumenten die meer opties aangeboden zullen krijgen voor minder geld. Slecht nieuws vooral voor Tesla, dat zijn dominantie op de wereldmarkt ziet krimpen.

Waarom is dit belangrijk?

Tesla heeft de voorbije maanden tot twee keer toe zijn prijzen in China moeten verlagen. In Europa moet het bedrijf grote kortingen toestaan om een deel van de verhuurmarkt voor zich te winnen. Tesla lijkt zijn leiderschap op het gebied van innovatie te zijn verloren.

In het nieuws: Honderden Tesla-eigenaren verzamelden zich afgelopen weekend bij Tesla-showrooms en distributiecentra in China om te protesteren tegen de nieuwe kortingen die de fabrikant op zijn auto’s heeft geïntroduceerd. Chinese consumenten voelen zich bedrogen, omdat ze teveel hebben betaald voor hun Tesla.

  • Tesla is haar monopolie op de prijsbepaling kwijt. Zo wordt de Tesla Model Y Long Range met vierwielaandrijving nu in China verkocht met een korting van 6.600 euro. Het gaat om de tweede prijsverlaging op korte tijd. 
  • Volgens de China Passenger Car Association (CPCA) werden in december 2022 amper 55.796 Tesla’s verkocht, 41 procent minder dan een jaar geleden; 44 procent minder dan in november.
  • In Europa moet Tesla grote kortingen en andere voordelen toestaan om verhuurbedrijven te overhalen. In november stond in Duitsland 30 procent van alle nieuwe Tesla’s op naam van verhuurbedrijven.

Build Your Dream (BYD)

Zoom in. De Chinese leverancier BYD (Build Your Dream) – die vanaf vrijdag drie modellen aanbiedt op het autosalon in Brussel – is de sterkste concurrent van Tesla wat betreft de verkoop van puur elektrische auto’s. Als plug-in hybrides worden meegerekend, is BYD zelfs wereldmarktleider geworden.

  • Ook Duitse merken bieden nu technologisch geavanceerde elektrische auto’s aan die – zoals de Taycan van Porsche of de EQS van Mercedes – superieur zijn aan een Tesla-voertuig. Tesla heeft zijn leiderschap op het gebied van innovatie verloren.

De batterij

De brute realiteit. Het hart van de elektrische wagen is de batterij en de Chinezen doen beter.

  • BYD heeft nu de grotere kennis van batterijen. Het Chinese antwoord op de Model 3 is de BYD Seal. Die heeft een bereik van meer dan 700 kilometer, terwijl uit de laatste ADAC-test blijkt dat de standaardbereikversie van de Model 3 slechts 415 kilometer bedraagt.

Autonoom rijden met een Tesla?

Pijnlijk. De aandachtszieke Elon Musk deed de voorbije jaren boude uitspraken over de voorsprong die Tesla zou hebben uitgebouwd op vlak van zelfrijdende wagens. Maar keer op keer bleken het loze beloftes.

  • Tesla-eigenaars moeten zich beperken tot niveau 2 van het semi-autonoom rijden (de bestuurder de moet altijd zijn handen aan het stuur houden).
  • Concurrenten als Baidu bieden in China ondertussen robotaxi’s zonder bestuurder aan op de openbare weg.
  • Zelfs Mercedes biedt in haar S-Klasse een Autodrive pilot aan die geautomatiseerd rijden op niveau-3 mogelijk maakt (de bestuurder hoeft alleen potentieel kunnen ingrijpen).

Investeerders vragen Key Person Risk-rapport

Wat we zien en horen. Tesla verloor de voorbije maanden ruim 65 procent van zijn beurswaarde. Investeerders worden zenuwachtig, vooral nu Musk steeds meer geboeid lijkt door Twitter.

  • De raad van bestuur van Tesla wordt onder druk gezet om te bewijzen of ze voldoende voorbereid zijn op het mogelijke vertrek an Musk als CEO.
    • Een IJslandse aandeelhouder diende recent een resolutie in waarover beleggers in mei moeten stemmen. Hij wil dat Tesla een Key Person Risk-rapport opstelt. In zo’n rapport moet een bedrijf vertellen hoe het vertrek van een cruciale medewerker zou worden opgevangen.
    • Er wordt dan ook gespeculeerd over een mogelijke opvolger. Daar valt de naam Tom Zhu, de baas van Tesla’s Chinese activiteiten, als mogelijke plaatsvervanger.
  • Musk heeft de vorige maanden voor ruim 40 miljard dollar aan aandelen Tesla verkocht om de overname van Twitter te financieren en heeft daardoor nog maar 14,84 procent van het bedrijf in handen. Hij is dus niet langer de baas over het bedrijf.

Gocar.be-journalist Alain De Jong blikte bij Business AM Radio vooruit naar het Autosalon. In het gesprek gaf De Jong mee dat vooral elektrische modellen dé trend op het salon zullen zijn. Daarnaast zal de opkomst van Chinese automerken op de Europese markt ook duidelijk merkbaar zijn op het salon, en op de automarkt de komende jaren. Het volledige interview kan u hieronder beluisteren.

(kg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.